Autor Kolibe u Zagrebu i Dubrovniku

William Paul Young-KolibaPotpisivanje knjiga autora Williama Paula Younga, najavljeno za večeras u 20 sati u zagrebačkoj knjižari Ljevak, prebačeno je na sutra, utorak, 29. srpnja, u Atriju Arheološkog muzeja, kada će se održati promocija i razgovor s autorom.

Promociju moderira Bruno Šimleša uz prevođenje Lovre Škopljanca. U slučaju lošeg vremena promocija se prebacuje u kino Europa. Young će u srijedu, 30. srpnja u 21 sat u u Dubrovniku u Palači Sponza s moderatoricom Darijom Mikulandrom i posjetiteljima razgovarati o uspjehu svojih knjiga i fenomenu koji je izazvao bestseler ‘Koliba’.

Young se nakon ‘Kolibe’, koja je privukla milijune čitatelja diljem svijeta, izazvala brojne rasprave i postala jedan od najvećih književnih fenomena u posljednjih deset godina, danas smatra svojevrsnim klasikom.

Zašto Bog dopušta da se događa zlo? Gdje je kada  proživljavamo najveću bol? Koja je uopće njegova uloga u našoj svakodnevnici? To su samo neka od pitanja na koja Young nudi odgovore kroz priču za koju mnogi tvrde da je ne možete pročitati bez da je i sami emotivno proživljavate.

Koliba je knjiga za koju sam autor kaže da je mislio da nikada neće biti objavljena, a na kraju pedeset  tjedana držala je prvo mjesto top liste bestselera New York Timesa, dostigla nakladu od dvadeset milijuna primjeraka diljem svijeta te je prevedena na četrdesetak svjetskih jezika. Hrvatsko izdanje novog bestselera Williama Paula Younga, ‘Prekretnica’, pojavilo se 2012. godine istovremeno s američkim i engleskim.

William P. Young  kanadski je pisac najpoznatiji po svojem romanu ‘Koliba’. Odrastao je uz roditelje misionare u Zapadnoj Papui (Nova Gvineja) među plemenom Dani. Young je ispočetka pisao samo za prijatelje, poklanjajući im svoje rukopise na dar, sve dok ga supruga nije uvjerila da napiše nešto za njihovo šestero djece i na jednome mjestu objedini svoj jedinstveni pogled na Boga. Rezultat je bio roman ‘Koliba’. Na početku je Young tiskao samo 15 primjeraka knjige, no dvoje njegovih prijatelja ga je ohrabrilo i pomoglo mu redigirati roman kako bi ga ponudio nakladnicima. Odbilo ga je njih 26, pa su Young i njegovi prijatelji sami objavili knjigu. Na oglašavanje su potrošili samo 300 dolara, a usmena predaja knjigu je na kraju dovela na listu bestselera The New York Timesa.

‘Koliba’ i ‘Prekretnica’ će vam o meni reći puno više od bilo kakvih biografskih podataka, jer pisac je uvijek nešto više, neuhvatljiva iluzija iza zavjesa riječi. Za mene kao ljudsko biće nema ničeg važnijeg od Isusa, Oca i Duha Svetog, od odnosa među ljudima, dok živjeti znači sudjelovati u avanturi vjere koja se može iskusiti samo u milosti svakoga dana. Težnje ka uspjehu, vizije značaja i snovi o grandioznosti davno su izumrli,  a ja nemam apsolutno nikakvog interesa da ih oživim. Napokon sam shvatio da nemam ništa za izgubiti živeći život vjere i povjerenja.
William Paul Young, autor

Prema portalu The Tracking Board, redatelj filmske adaptacije ovoga bestselera bit će oskarovac Forest Whitaker. Glavnu ulogu bi trebao igrati Idris Elba, dok bi jednu od sporednih imao i sam Whitaker, a jednu od uloga će igrati i Oprah Winfrey. Početak snimanja zakazan je za ovo ljeto u Atlanti ili Vancouveru, s početnim budžetom od 30 milijuna dolara.

Pogledajte i poslušajte autorovu video poruku hrvatskim čitateljima.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,