Azijski restoran Chi Le Ma: Jeste li jeli?

U Zagrebu je nedavno otvoren azijski fusion restoran Chi Le Ma (Cvjetna cesta 13) u kojem se nude specijaliteti kineske, tajlandske i japanske kuhinje, ali i druge egzotike kakav je havajski poke.Najtočnije bi bilo reći da se kombiniraju okusi i inspiracija Istoka i Zapada kako bi se stvorilo ono najbolje i najprihvatljivije našim nepcima. Neobični naziv restorana dolazi iz kineskog jezika. ‘Chi Le Ma?’ (jeste li jeli?) u starija vremena, kada je u Kini bilo puno gladnih, bilo je uobičajeno pitanje, čime se pokazivalo da vam je do nekoga stalo. To je s vremenom preraslo u uzrečicu, a u ovom restoranu predstavlja njihovu kulinarsku filozofiju.Riječ je zapravo o brzo rastućem lancu restorana na nekoliko europskih adresa (Varšava, Amsterdam, Beograd, Podgorica) koji je lani krajem prosinca stigao i u Zagreb. Kineski vlasnik, kojeg zovu jednostavno mr. Bill, restoran je otvorio sa svojim hrvatskim partnerom Filipom Špirancem, a vodi ga iskusni ugostitelj Selmir Bešić. Mao Hailin, kineski chef iz pokrajine Sichuan, postavio je kuhinju i nakon dva mjeseca mentorstva posao prepustio domaćim dečkima Goranu Galiću i Dominiku Letinčiću. U djelić njihova beskompromisnog kuhanja i osobno sam se uvjerio.

Za početak, nije se išlo na preveliku širinu jelovnika nego se koncentriralo na jednostavnija i zagrebačkoj restoranskoj publici poznatija jela. Tako se možete okrijepiti juhama duhovitog naziva Booster doza (kiselo-ljuta juha s crnim gljivama, šampinjonima i mrkvom) i Hoki-doki (krem juha od hokaido tikve s bučinim uljem i sjemenkama).

Od šest ponuđenih predjela odabrao sam Gyoza piletinu (s kupusom i pet začina) uz koju je dodan i soja umak sa sezamom, koji mi je bio nepotreban da ne bi ‘gušio’ prefinu aromu i okus. Nekom drugom prilikom, svakako, kušat ću BBB (Beef Bao Bun) by chef Goran s junetinom crnim gljivama, šampinjonima i mrkvom.

Najpopularnije glavno jelo je, kako kažu, Kung Pao piletina by chef Mao (s mladim lukom, kikirikijem i rižom). Ja sam se, pak, odlučio za izvrsnih 8 blaga (junetina, piletina, svinjetina, luk, paprika, gljive i dva tajna sastojka) i rižu ukrašenu s klicama.

Za jedan azijski restoran, Chi Le Ma ima prilično dobar izbor vina (Košćak, Jarec Kure, Damjanić, Bolfan, Petrač, Matković i jedan Sake), a meni se pelješki Plavac Matković pokazao dovoljno moćnim da se nosi s jakim okusima odabranog jela.

Od piva, orijentirali su se samo na četiri crafta Zmajske pivovare, a od žestica na rakije od dunje i šljive te medicu i teranino.

Popis deserata je kratak ali slatak, a u mom slučaju i odličan zgoditak – Kaboom (pohani sladoled s vanilijom). Osim ove slastice, možete se još zasladiti s Chin-kice (palačinke s čokoladnim punjenjem)

Ako ne uspijete pojesti obilne porcije, ljubazno osoblje će vam ih rado upakirati za van, a ukoliko ne stignete do Cvjetne ceste, možete se osloniti na Wolt i Glovo dostavu u krugu 4 kilometra.

Cijene su vrlo prijateljske. Porciju s četiri Proljetne rolice možete pojesti već za 33 kune, Ramen za 92 kune, a najskuplje jelo je Tuna Poke za 110 kuna. Uostalom, najbolje da sami pogledate ponudu s jelovnika.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA i Promo


Tagged: , , , , , , , , ,