Bachov festival vraća se u Leipzig

Leipzig je protekle dvije godine zbog pandemije morao prekrižiti Bachov festival, osim ako se ne računa osiromašena digitalna verzija iz 2021.Ovog tjedna Festival se vraća na velika vrata, uz rekordno zanimanje iz cijelog svijeta.

Ljudi iz 50-ak zemalja već su kupili ulaznice za neki od nastupa između 9. i 19. lipnja, a potražnja je veća od rekorda iz pretpandemijske 2019. godine, rekao je direktor festivala Michael Maul.

Program će biti bogatiji od prvobitno planiranog, jer će uključiti polovicu koncerata s otkazanog Festivala od prije dvije godine. Drugu polovicu, posjetitelji će moći vidjeti 2024.

Ovogodišnji festival ide pod geslom ‘Bach – jedna obitelj.’ Organizatori naglašavaju obiteljsku atmosferu ukazujući da će gosti doživjeti brisanje tradicionalne granice ‘između aktivnih umjetnika i pasivnih slušatelja.’ Osim toga, među izvođačima će ‘biti svega, od posvećenih amatera do vrhunskih izvođača,’ rekao je Maul.

Na repertoaru je oko 150 koncerata. Prema Maulovim riječima, Bachovi zborovi će uglavnom nastupati u crkvama, a u programu su poznati izvođači poput Johna Eliota Gardinera, Angele Hewitt i Tona Koopmana.

Johann Sebastian Bach je među najznačajnijim skladateljima u povijesti. Posljednjih 27 od 65 godina života proveo je kao crkveni skladatelj u službi njemačkog grada Leipziga. Umro je u srpnju 1750.

dpa/ Foto: Sebastian Willnow


Tagged: , , , , , ,