Balkanski filmovi u Švedskoj

Na Festivalu novog balkanskog filma BaNeFF, koji će se održati od 12. do 16. veljače u Stockholmu, bit će prikazani filmovi ‘Most na kraju svijeta’ redatelja Branka Ištvančića te manjinska koprodukcija ‘Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa’ redatelja Nikole Vukčevića.
Most na kraju svijeta‘Most na kraju svijeta’ nastao je u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, a govori o nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom postaje sve osobnija. Nakon projekcije, publika će moći razgovarati s producenticom filma Irenom Škorić.

Dječaci iz ulice Marxa i EngelsaNa festivalu će biti prikazan i film ‘Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa’ redatelja Nikole Vukčevića. Film je nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a govori o dva brata koji u istom životnom trenutku imaju pred sobom veliki izazov. Jedan od njih morat će prvi put ubiti, a drugi prvi put u životu – ljubiti. Hrvatski koproducent je Embrio Production, a jednu od glavnih uloga igra Goran Bogdan. Nakon projekcije, publika će moći razgovarati s redateljem filma Nikolom Vukčevićem.

Festival novog balkanskog filma BaNeFF posvećen je novijoj filmskoj produkciji zemalja s teritorija Balkana, a ove godine donosi 12 dugometražnih filmova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Festival dodjeljuje četiri nagrade: za najbolji film, najbolju žensku ulogu, nagradu publike i posebnu nagradu festivala.

Osim glavnog programa u Stockholmu, festival putuje i po drugim gradovima diljem Švedske te Norveške (Oslo i Bergen).

HAVC


Pročitajte još: Branko Ištvančić: Most na kraju svijeta , Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa u hrvatskim kinima


 

 

Tagged: , , , , , , , , ,