Baretove Nuspojave u Novoj ploči

Album za koji se već sada govori da će biti i najbolje rock, ali i općenito izdanje godine, ‘Nuspojave’ Gorana Bare & Majki, predstavljen je u zagrebačkom caffe baru & music shopu Nova ploča.Osim Bareta, predstavili su ga glazbeni kritičari Aleksandar Dragaš i Ante Batinović te Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, koja je i objavila novi studijski album na koji se čekalo čak sedam godina. Sve to vrijeme Bare je skupljao inspiraciju te ju pretvorio u pravo remek djelo.

Ovo nije album koji će iznjedriti pojedinačne hitove, kao što je to bio slučaj sa zadnjim uratkom ‘Teške boje’, štoviše ovihsedam novih pjesama su u cjelini hit i kako je to istaknuo Dragaš – ‘uvijek ga treba slušati u cjelini, od početka do kraja’. To dovoljno govori o tome koliko je ovaj materijal kvalitetan i na tragu je kombinacije krautrocka, bluesa i psihodelije. Melankoličan, tmuran, ali i genijalan, poput glazbe Nicka Cavea s kojim ga u zadnje vrijeme uspoređuju. Nije samo glazba u pitanju, nego i uvijek zanimljivi i iskreni tekstovi zbog kojih se za Bareta može reći da je i jedan od najboljih rock tekstopisaca u cijeloj regiji.

Skroman kao i uvijek, ne voli kad ga se previše hvali i uspoređuje s nekim, ali kada to izlazi iz usta ljudi poput Batinovića i Dragaša, koji je bio izvršni producent legendarnog albuma ‘Razdor’, pohvale postaju i činjenice. ‘Nuspojave’ su snimane, miksane i masterirane u slovenskom studiju RSL pod producentskom palicom Marija Rašića koji je uz Bareta i aranžirao sve pjesme, a naš heroj briljantnog bluesa je pisao sve tekstove i glazbu, osim pjesme ‘I dok pleše sama s kišom’ koju je napisala Lidija Bajuk i koja je snimljena u novoj verziji (izvorno objavljena na albumu ‘Srce’).

Na predstavljanju albuma u Novoj ploči prisustvovali su i članovi Baretova benda, izuzev bubnjara Alena Tibljaša koji je bio spriječen, zatim producent Mario Rašić, izvršni producent Igor Boltek, dizajner omota albuma Daniel Ille, brojni predstavnici medija, prijatelji Bareta i ljubitelji njegove glazbe.

Da će album postati ultimativni hit pokazao je veliki red koji se stvorio nakon promocije, a prilikom potpisivanja albuma. Bili su tu pripadnici svih generacija, od onih mladih koji polako istražuju zvuk Bareta i Majki pa do najvećih obožavatelja koji ovog rock propovjednika prate od samih početaka.

Recenzije cijenjenih hrvatskih glazbenih kritičara također dokazuju savršenstvo ‘Nuspojava’ za koje neki kažu da ih i liječnici mogu slobodno prepisati kao terapiju! Sve se okreće oko bluesa, onog Baretova, onog savršenog i iskrenog, osobnog, ekshibicijskog, melankoličnog i psihodeličnog, koji niti jednog slušatelja neće ostaviti ravnodušnim. Iako ljubav krvari i pati te nije zdravstveno osigurana, uz Gorana Bare & Majke i njihove ‘Nuspojave’ lakše je prebroditi svaku bol.

Za prvi singl albuma odabrana je najdulja i najemotivnija pjesma, ‘Ljubav krvari’ za koju je objavljen i video sa snimanja u slovenskom RSL studiju.

C. R. / Foto: Nikola Knežević


Tagged: , , , , , , , , ,