BaRoMus: Festival barokne glazbe u Rovinju

Jubilarno, 10. Izdanje BaRoMus Festivala, rovinjskog festivala barokne glazbe, održat će se od 19. lipnja do 15. srpnja. Na programu je osam atraktivnih koncerata koji će se održati u crkvi Sv. Franje.
BaROMus 2014BaRoMus Festival tradicionalno u goste dovodi međunarodno priznate umjetnike koji ovu glazbenu manifestaciju pretvaraju u pravu svečanost glazbe. Festival se održava već desetu godinu zaredom pod vodstvom umjetničkog ravnatelja i idejnog začetnika ove manifestacije Domagoja Terzića i u organizaciji Europskog centra za kulturu iz Rovinja. Programska intencija festivala jest kvalitetno spajanje i sukobljavanje tek naizgled udaljenih svjetova stare i suvremene glazbe. BaRoMus Festival vođen krilaticom ‘Barok: jučer-danas-sutra’, istražuje mrežu podudarnosti između pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i onih koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi. S polazištem u bogatoj baroknoj glazbenoj literaturi, festival posjetitelje vodi u prostor u kojem se sugestivnoj glazbenoj priči o prošlim vremenima, suprostavljaju suvremena suzvučja i moderniji glazbeni.

Festival otvara Hrvatski barokni ansambl s programom Flutes Go! Baroque (19.6.). U nastavku slijedi program naslovljen Confrontig Silence (24.6.) i nastup trija u sastavu: Aleksandar Milošev (viola) – Dani Bošnjak (flauta) – Edin Karamazov (lutnja). Duo u sastavu Matija Dedić – Darko Jurković Charlie predstavlja se programom pod nazivom Bach & Jazz (26.6.). Koncertni se ciklus nastavlja programom naslovljenim Image of Melancholly (1.7.) kojim se predstavljaju lutnjist Igor Paro i sopranistica Nela Šarić. Slijedi koncert ansambla X-Arte i program Baroque Landscapes (3.7.). Ovaj novosonovani ansambl čine naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar, Sreten Krstić na violini, Dani Bošnjak za flautom, lutnjist Srđan Berdović i čembalist krešimir Has. Violinistica Tamara Petir i Neva Begović za violončelom donose program SOnata-soNAta-sonaTA (5.7.), a Zagrebački puhački ansambl se predstavlja programom Winds across the ages (9.7.). Koncertnu sezona u režiji 10. BaRoMus Festivala zatvara ansambl Acoustic Project s programom Completely Different (15.7.)

P. R.

Tagged: , , , , , , ,