Bečka filharmonija u Lisinskom

Koncertom Plavog ciklusa i gostovanjem Bečke filharmonije pod dirigentskom palicom jednog od  najcjenjenijih svjetskih dirigenata Lorina Maazela, otvorena je nova, prva europska sezona Zagrebačke filharmonije.

Bečka filharmonijaBio je to jedan od najvećih kulturnih, a svakako i pretendent za najznačajniji glazbeni događaj godine u Hrvatskoj.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Miljenko Puljić pozdravio je prisutne prigodnim govorom na prvom ovosezonskom koncertu koji svojim značajem najbolje uvodi u sezonu ispunjenu kvalitetnim glazbenim programima, dirigentima i solistima.

Austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Böhm podsjetila je na čast koja je Zagrebu ukazana dolaskom orkestra Bečke filharmonije kao najuglednijeg europskog orkestra. Republika Austrija i Austrijski kulturni forum u prvoj europskoj sezoni, postala je zemlja partner Zagrebačke filharmonije, a ta će se suradnja realizirati kroz više koncerata u sezoni na kojima će nastupiti austrijska svjetska dirigentska imena i solisti.
Gradonačelnik Milan Bandić u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo što upravo Bečka filharmonija otvara prvu europsku sezonu Zagrebačke filharmonije. Najbolji europski orkestar prepoznao je Zagrebačku filharmoniju kao partnera u oživljavanju europskog glazbenog duha i Zagreba kao nove europske metropole.

Koncert Plavog ciklusa Bečki filharmoničari, pod vodstvom maestra Maazel,a otvorili su Suitom br.3  u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog, a završili virtuoznom izvedbom 5. Simfonije u d-molu Dmitrija Šostakoviča.

Koncert nisu propustili niti glazbenici Zagrebačke filharmonije koji su došli podržati svoje austrijske kolege.

Svečanu atmosferu koncerta dodatno je uveličala dupkom ispunjena dvorana, a među uzvanicima bili su brojni predstavnici diplomatskog zbora, ali i hrvatskog  kulturnog, političkog i javnog života. Posjetitelji su dugim pljeskom izrazili oduševljenje te pozvali maestra Maazela i Bečke filharmoničare na bis u kojem su odsvirali uvertiru Glinkine opere Ruslan i Ljudmila.

Bečka filharmonija-LisinskiZagrebačka filharmonija uz potporu generalnog sponzora Zagrebačke banke i Republike Austrije kao zemlje partnera  time je učinila veliki korak u afirmaciji izvrsnosti i bila predvodnik u razvoju i ostvarivanju novih mogućnosti našeg društva u novom kontekstu pripadanja velikoj zajednici i obitelji zemalja Europske Unije.

Ako je suditi po koncertu otvorenja sezone, u njoj nas, baš kao što poručuje slogan Zagrebačke filharmonije, očekuje još ‘bezbroj glazbenih doživljaja’ i vrhunskih glazbenih užitaka!

ZGF

Foto: Rene Karaman/R-press.eu

Tagged: , , , , , ,