Bečki bal prvi put u Zagrebu

U Palači Dverce predstavljen je Bečki bal koji će se po prvi put održati u Zagrebu. Gala svečanost ugostit će prestižne austrijske umjetnike u Hrvatskom državnom arhivu, u subotu, 17. lipnja s početkom u 20 sati. Ovaj kulturno-zabavni događaj organizira Lions klub Zrinjevac uz podršku Lions kluba Zagreb.Ovaj prestižni događaj predstavili su gradonačelnik Milan Bandić, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld, organizator Bečkog bala u Opatiji Andreas Madejski, PDG Lions District Hrvatska 126 Ivica Jakić, predsjednica Regije Sjever Lions District 126 Hrvatska Vesna Boinović Grubić te posebna gošća Bečkog bala, sopranistica Antonella Malis.

U godini prijateljstva Austrije i Hrvatske bal predstavlja bečki spoj glazbe, plesa, profinjenosti i kulturnog sadržaja. Eleganciju Bečkog bala koja je oduševila cijeli svijet u Zagrebu će oživjeti umjetnici plesnog centra Wiener Tanzkomitee te orkestar Original Wiener Strauss Cappelle. Ovim događajem Zagreb će se pridružiti New Yorku, Šangaju, Rio de Janeiru te drugim metropolama diljem svijeta u kojima je održan ovaj prestižni Bal.

‘Zagreb iz mjeseca u mjesec niže sjajne rezultate, a posebno bilježimo porast dolazaka i noćenja gostiju iz Austrije. Zato nam je iznimno drago što možemo ugostiti ovaj uistinu važan kulturni i umjetnički događaj. Upravo kulturni turizam u Europi ostvaruje više od 40% svih turističkih kretanja. U tom smislu posebno podržavamo projekte vezane za kulturu. Ovaj bal dokazuje uske veze Grada Zagreba i Grada Beča na kulturnom planu!’

Međunarodna udruga Lions djeluje diljem svijeta već sto godina, a prvi hrvatski Lions klub osnovan je 1990. godine. Svojim humanitarnim akcijama u proteklih 26 godina prikupili su više od 20 milijuna kuna koje su utrošene za najpotrebitije humanitarne svrhe u Hrvatskoj. Dio prihoda od prodanih ulaznica prvog bečkog bala u Zagrebu namijenjen je Udruzi slijepih i slabovidnih osoba Zagreb.

‘S obzirom na to da Lionsi cijelog svijeta slave 100 godina djelovanja, Lions klub Zrinjevac odlučio je u Zagrebu organizirati prvi originalni Bečki bal koji je humanitarnog karaktera. Dio sredstava namijenjen je za Udrugu slijepih Zagreb, odnosno za samozaposlenje slijepih i slabovidnih osoba. Glazba spaja ljude i širi veselje, organizirali smo Bečki bal kao savršenu priliku za okupljanje ljudi koji će nam pomoći prikupiti sredstva za pomoć potrebitima!’, izjavila je Vesna Boinović Grubić.

Povodom obilježavanja sto godina djelovanja udruge u svijetu, Lions Hrvatska predstavio je u suradnji s Hrvatskom poštom i jedinstvenu poštansku marku. Marka u bojama Lionsa tiskana je u sto tisuća primjeraka, a dizajnirao ju je mladi umjetnik Duje Šegvić. Ovom markom, kao i Bečkim balom, Lions Hrvatska nastavlja sudjelovanje u projektu ‘Sapuni s točkicama’ kojom se potiče socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba.

‘Bečkim balom dogodit će se poveznica između dviju metropola, Zagreba i Beča, u tom kulturnom dijelu. Tim više što će Original Wiener Strauss Cappelle orkestar u Zagrebu izvesti Jelačić marš, a da bude jedan balans između Beča i Zagreba, ja ću otpjevati arije njemačkog repertoara. To još jednom potvrđuje koliko je glazba moćan jezik komunikacije koji nas spaja, te mi je iskrena želja da ovogodišnji bal bude početak nečeg predivnog što će ostati budućim generacijama!’, otkrila je sopranistica i posebna gošća bala Antonella Malis.

T. D.


Bečki bal u Hrvatskom državnom arhivu


Tagged: , , , , , , , , , ,