Bergmanove žene na francuskom jeziku

Predstava  ‘Bergmanove žene’  u režiji Jeana-Claudea Beruttija, nastala po tekstu bjeloruskog pisca Nikolaja Rudkovskog , u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) bit će izvedena u četvrtak i petak, 23. i 24. siječnja, na francuskom jeziku.Bergmanove ženePredstavu su glumci – Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija i Frano Mašković – prvi put izvodili na francuskom jeziku u studenom prošle godine u Théatreu des Salins – Scéne Nationale de Martigues u  Martiguesu u Francuskoj, oduševivši tamošnju publiku.

Iako ZKM u svakoj sezoni priređuje nekoliko predstave iz vlastite produkcije za strane gledatelje, s titlovima,  ove izvedbe Bergmanovih žena izuzetna su prilika jer će glumci ansambla glumiti na francuskom jeziku.

Riječ je o tekstu nadahnutog  poznatim filmovima Ingmara Bergmana  kao što su: ‘Krici i šaputanja’, ‘Persona’, ‘Nakon probe’, ‘Kroz tamno ogledalo’ i ‘Žene  čekaju’. ‘Bergmanove žene’ problematiziraju složen odnos pjevačice koja je ostala bez glasa  i njezine bolničarke, njihova međusobna približavanja i udaljavanja koja donose bolest, preživljene traume, sjećanja iz djetinjstva, pokušaj  da obje ponovno izgrade normalni život izvan bolničkih zidova. Tekst se služi nekim ključnim umjetničkim preokupacijama iz navedenih kultnih Bergmanovih  filmova kao što su život umjetnika, spoznaja i suočavanje s teškom bolešću koja potiče i cijelu obitelj na vlastita preispitivanja, strah od samoće, patnje, emocionalne praznine i smrti.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,