Bestseler japanske spisateljice iz prodavaonice mješovite robe

U izdanju VBZ-a objavljen je svjetski bestseler Sayake Murate ‘Žena iz prodavaonice mješovite robe’, remek djelo jedne od najtalentiranijih suvremenih japanskih spisateljica i dobitnice najprestižnije japanske književne nagrade Akutagawa.
Keiko Furukura neobična je 36-godišnja tokijska prodavačica koja živi sama. Nikada nije bila u romantičnoj vezi. I sasvim je zadovoljna. Nikada se nije uklopila ni u svoju obitelj, ni u školu. U 18. godini počinje raditi u lokalnoj prodavaonici. Pronalazi mir i svrhu svom životu jer tamo, kao nigdje drugdje razumije pravila socijalne interakcije i manje-više uspješno igra ulogu ‘normalne osobe’. Poslovođe dolaze i odlaze, ali Keiko ostaje u trgovini 18 godina i vrlo je sretna. Međutim, ljudi koji su joj bliski, od obitelji do suradnika, sve više je pritišću – jer koliko u suvremenom društvu vrijedi mlada žena koja nema ni profesionalne ambicije ni želju za udajom?

‘Žena iz prodavaonice mješovite robe’ sjajan je prikaz jedne neobične psihe i svijeta skrivenog od pogleda. Iako urnebesno duhovit, čudnovat i pitko napisan, roman daje ironičan i oštar pogled na suvremenu radnu kulturu, konzervativno razmišljanje i rodne uloge te slavi tiho junaštvo žena koje prihvaćaju cijenu da budu svoje.

Sayaka Murata (1979.) jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih japanskih autorica. Osvojila je brojne nagrade: nagradu Gunzo za svoj prvi roman ‘Jyunyū’, književnu nagradu Noma za ‘Giniro no uta’, nagradu Mishima Yukio za ‘Shiroiro nomachi no, sono hone notaion’ i nagradu Sense of Gender.

Na temelju vlastitog iskustva rada u prodavaonici, napisala je roman ‘Žena iz prodavaonice mješovite robe’. Roman je postao velik hit u Japanu, gdje je prodan u više od 650.000 primjeraka, nagrađen je prestižnom japanskom nagradom za književnost Akutagawa, preveden je na dvadesetak jezika, a časopis Vogue proglasio ju je autoricu ženom godine.

I nakon što se proslavila, Murata je nastavila raditi u tokijskoj prodavaonici gdje crpi inspiraciju za nove priče.

V. B,


Ichigo-ichie – japanski recept za sretan život


Tagged: , , , , , , , ,