Bijesne bakice otvaraju ZagrebDox

U programu 11. ZagrebDoxa gledat ćemo 36 dokumentaraca nastalih u hrvatskoj produkciji, a među njima devet premijera. Tako je najavljeno na predfestivalskom druženju s hrvatskim autorima, članovima žirija i novinarima.

U regionalnoj konkurenciji, u sklopu Dox događanja, premijerno će biti prikazano šest dokumentarca: ‘Besplatno’ Vlatke Vorkapić, ‘Bolesno’ Hrvoja Mabića, ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’ Eve Kraljević, ‘Rakijaški dnevnik’ Damira Čučića, ‘Riba ribi grize rep’ Nevena Hitreca i ‘Veruda – film o Bojanu’ Igora Bezinovića. Premijere će imati i ‘Utopija’ Mladena Ćapina (Kontroverzni dox), ‘Povratak vlaka’ Igora Husaka (ADU Dox) i ‘Limb’ Davora Kanjira (Factumentarci).

U regionalnoj konkurenciji prikazuje se dokumentarac ‘Posljednjih 100’ Morane Komljenović, a u Glazbenom globusu ‘Izgubljeno dugme’ redatelja Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. Petar Krelja predstavit će u programu Majstori doxa ‘Oluje se uvijek vraćaju kući’, a u Retrospektivi hrvatskih glazbenih dokumentaraca dva starija naslova. Niz dokumentarca s hrvatskim predznakom gledat ćemo i u programima ADU Dox, Factumentarci i Autorska večer Vinka Brešana.

Festival u nedjelju 22. veljače u 20 sati otvara film ‘Bijesne bakice’ redatelja Håvarda Bustnesa, o dvije devedesetgodišnjakinje iz Seattlea koje, zabrinute zbog trenutačne ekonomske situacije u svijetu i neizvjesne budućnosti svojih unuka, kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta.

Z. D. / Foto: Nina Đurđević


Pročitajte još: 11. ZagrebDox u 3 dimenzije i 4000 pixela


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,