Bitka kod Samobora

Bitka kod Samobora koja će se održati u nedjelju, 9. ožujka na Vugrinščaku ove će godine biti još atraktivnija i brojnija, a srednjovjekovni sajam još bogatiji.Bitka kod SamoboraRavnatelj Samoborskog muzeja, Miroslav Milonjić, s ponosom je istaknuo kako se u početku skromna priredba proteklih godina razvila u jednu od najznačajnijih turističko kulturnih manifestacija u Samoboru.
Godine 1439. umro je kralj Albreht Hasburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

U priredbi će sudjelovati oko 200 ljudi, dok će u samoj bitci sudjelovati više od 100 vitezova i streličara. Za što vjerniju rekonstrukciju bitke pobrinut će se Vitezovi Zelingradski, Red srebrnog zmaja, Zlatni kalež, Anno Domini Koprivnica, Koprivnički mušketiri i haramije, Matica hrvatska Ogranak Samobor te glumci iz Samobora, a bit će odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15. stoljeća.

Na Vugrinščaku će biti postavljen kolski tabor, ograđen fortifikacijama, te bojne sprave poput katapulta, balista i vatrenih kugli. Prijepodne će bubnjari gradom izvikivati proglas Magistrata u kojem se upozorava stanovnike na dolazeću opasnost te da bi se trebali skloniti pod zidine starog Samobora dok ne završi bitka. Prije same bitke razgovor suca, notara, cvajbara, patra i varoškog sluge uvodi publiku u događaj.
Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Nakon bitke i ceremonije Kaštelan objavljuje svima prisutnima da su pozvani na gozbu i veselicu, a topovi u znak pobjede pozdravljaju kraljicu.

Jelo će se dijeliti iz velikih kotlova kuhane kaše u zdjelama od kruha pripremljenoj po starom receptu. Događanja započinju u 10 sati otvorenjem srednjovjekovnog sajma na kojem će majstori predstaviti svoje proizvode: klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, srednjovjekovnim dragim kamenjem, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima. U 11 sati kreće mimohod vitezova do Trga kralja Tomislava i natrag na Vugrinščak. U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi, kazalište lutaka, a u 15 sati sama bitka.

Samoborski muzej će u nedjelju, 9. ožujka biti otvoren za posjetitelje od 10 do 18 sati.

TZS

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,