Bookmark: Aleksandar Solženjicin – Jedan dan Ivana Denisoviča

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane knjige. Za ovaj ponedjeljak odabrao je jedan stariji naslov – roman Aleksandra Solženjicina – ‘Jedan dan Ivana Denisoviča’ (Globus Media, 2004.)

Damir Vujnovac 2‘Tko zna kakva sudbina čeka čovjeka….’

Ovo je knjiga kojoj su se političke i povijesne zvijezde složile tako da se njezina priča raširila svijetom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Nobelovac Aleksandar Solženjicin je u stotinu i pedeset stranica opisao dan Ivana Denisoviča Šuhova proveden u sibirskom radnom logoru. Samo jedan dan.

Aleksandar Solženjicin - Jedan dan Ivana Denisoviča 2Autor je ovo pisao kompetentno budući da ga je zadesila sudbina osam godina robijanja bez krivnje osuđenog čovjeka. Upravo kao i Ivana Denisoviča, njegovog junaka priče kojom je u jednom danu opisan život u logoru ali i cijelom tadašnjem Staljinovom Sovjetskom savezu. Kroz sudbine logoraša, njihovih čuvara i onih koji kod kuće čekaju njihov povratak satkana je priča o jednom teškom i mučnom vremenu koje ne bismo smjeli zaboraviti… da se ne ponovi.

O toj smo temi sigurno već mnogo čitali, no ova priča je, koliko god bila teška, vrlo zanimljiva i čitljiva. Koliko god se odnosila na neka prošla vremena i na neki daleki kraj, aktualna je u svim vremenima, na svim meridijanima i na svakoj temperaturi.

Logorovanje i borba za preživljavanjem iz dana u dan s ove nam distance izgledaju daleki, no toliko je života u toj ledenoj sudbini da identifikacija s likom i radnjom dolazi bez napora, sama po sebi.
Čitanje jednostavno teče, opisi su dobro uklopljeni u dinamiku radnje, lako dobivamo potpunu sliku mjesta, vremena i odnosa likova u društvu. Kad nakon četrdesetak pročitanih stranica shvatimo da je tek osam sati ujutro, otkrivamo kakvo je majstorstvo napisati toliko stranica o jednom danu.

Roman je postigao svoj cilj. Postao je svjetski poznat, priča o okrutnosti još jednog autokratskog režima proširila se svijetom, a mali je čovjek dobio još jedan svoj dan u koji je stao čitav život.
‘Hvala ti, Bože, prošao je još jedan dan!’

Tagged: , , , , , ,