Bookmark: Hrvoje Ivančić – Samsara, Put na Istok

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Hrvoja Ivančića ‘Samsara, Put na Istok’ (Vlastita naklada autora, 2014.)

Damir Vujnovac 2‘Želio sam samo put pod nogama.’

Ovo je knjiga ceste. Ovo je knjiga o putovanju u samoga sebe. O putovanju koje se moralo dogoditi bez obzira na njegove posljedice.

Svako takvo putovanje ostavljanje je svojih demona za sobom, sanjanje svijeta u plamenu i izazov nepoznate sudbine. Čitajući-putujući pronalazimo stvarnost pomiješanu sa snovima i taj nikad završeni ciklus plovidbe životom… jer stižemo u Varanasi, u grad kamo ljudi dolaze umrijeti da bi ponovno živjeli.

Ivančićev junak putovanjem nailazi na potpune strance u kojima pronalazi savršeno razumijevanje kakvog nema u osobama koje ga svakodnevno okružuju. Novi ljudi, novi običaji, novi svjetonazor. Novi život. Vrijeme nestaje.

Hrvoje Ivančić-Samsara, Put na istokPriča obiluje mnoštvom autobiografskih detalja s autorovog šestomjesečnog putovanja u Indiju, no u njoj se uz putničku avanturu razvijaju i osobne drame koje pratimo paralelno s putovanjem. Raskršća na putu pretapaju se s raskršćima u životu.

Hrvoje Ivančić svojim stavovima provocira čitatelja, tjera ga na razmišljanje i preispitivanje vlastitih uvjerenja, stavova o religiji i životu. Također tjera na širenje horizonata i pomicanje granica spoznaje. U tom smislu ovo je značajan kvalitativni pomak u odnosu na njegovu prvu, također izvanrednu, knjigu ‘Dunavski Blues’.

Toliko dobrih rečenica u samom otvaranju mora zainteresirati čitatelja, bez obzira voli li on(a) putovati, promišljati o smislu i svijesti ili samo želi pročitati neki novi roman. Tim je romanom autor možda i uspio pobijediti prolaznost ostavljajući za sobom opipljiv materijal putovanja, doživljaja i razmišljanja. Svoje kamenčiće.

Priča i naslovnica vrlo su dobro povezane i čine neraskidivu cjelinu ponovnog rađanja i prolaznosti. Sudbine.

‘To mi se učinilo najlogičnijim putem… uzeti krišku sudbine koja ti je ponuđena i krenuti dalje.’


Pročitajte još: Hrvoje Ivančić gost tribine Borisa Veličana


 

Tagged: , , , , , , , , , ,