Bookmark: José Eduardo Agualusa – Kreolska nacija

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Joséa Eduarda Agualuse – ‘Kreolska nacija’ (MeandarMedia 2013.).

Damir Vujnovac 2‘Kamen koji je pod vodom ne zna da pada kiša.’

Kreolska nacija ime je posljednjeg broda koji je prevozio crno roblje iz Angole u Brazil. Ali… nije to priča o brodu. Priča je o ljudima i vremenu druge polovice devetnaestog stoljeća, ispisana kroz pisma Fradiquea Mendesa – izmišljenog lika portugalske književnosti.

Kroz Fradiquea i njegova pisma približena nam je životna okrutnost koju su doživljavali svi tadašnji stanovnici Angole, bez obzira na boju kože.

Jose Eduardo Agualusa-Kreolska nacija 2Kolonijalno društvo okrutno je prema svim svojim pripadnicima, bez obzira na njihov društveni položaj također. To se kasnije preslikava i na Brazil koji ne može biti bitno drugačiji od onog što su njegovi novi stanovnici ostavili iza sebe na crnom kontinentu. Društvo izopačenih vrijednosti rodilo je novo društvo i novu generaciju čiji dosezi ne idu puno dalje od roditeljskih.

Ima tu i Portugala, Pariza i Londona, nekih sasvim drugih perspektiva istoga vremena.

Sve je stvar perspektive. Vidljivo je to iz priča o različitim ljudima. I iz priča o istim ljudima, samo ih treba staviti u različite uloge istih situacija, što José Eduardo Agualusa vrlo dobro čini. Licemjerje nema rok trajanja. Kao ni čast koja također ne umire lako.

Sudari različitih kultura i civilizacijskih dosega uvijek su dobra podloga za zanimljivu priču. Dodajmo tome još i ljubav pa ćemo zadovoljiti ukuse i očekivanja širokog čitateljstva. Na trenutak sam imao dojam kako uistinu čitam pisma nekog stvarnog sudionika tog vremena i događanja.

Nije jednostavno artikulirati dojmove nakon čitanja ove knjige, ali… zanimljivo je zaroniti u te makar i izmišljene živote, sa sigurne distance osjetiti miris nekih drugih mjesta i vremena, upoznati ljude.
Svjetski putnik i doživljajima bogat Fradique kaže: ‘Najzanimljivije što se u mojem životu dogodilo, to su bili životi drugih ljudi.’

Tagged: , , , , , , , , , , , ,