Bookmark: Olja Savičević Ivančević – Adio kauboju

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Olje Savičević Ivančević – ‘Adio kauboju’ (Algoritam, 2011.)

Damir Vujnovac 2‘Ljubav i smrt su riječi bez deminutiva.’

… a ljubavi i smrti u ovoj knjizi ne nedostaje.

Ako ste zbog pročitanog uvoda pomislili da se radi o ljubavnom romanu s ubojstvima iz strasti, morat ću vas razočarati. Ovo jest knjiga o ljubavi(ma) i o smrti(ma) koje se provlače kroz priču o ljudima istima i drugačijima od male hermetične sredine u kojoj žive. Smrti nas čekaju još od prije prve pročitane stranice, provlače se kroz priču i polako objašnjavaju. A ljubav? Ljubav se rađa, ima je u raznim oblicima, u raznim osobama, raznim vremenima.

Olja Savičević Ivančević-Adio kaubojuLjubavi (i smrti) ima u slikama koje je moguće i pomirisati, opipati, osjetiti njihov znoj. Postoje rečenice u kojima uspijevamo pred očima stvoriti tri-četiri scene odjednom. Te su nam scene poznate iz djetinjstva ili mladosti, iz našeg ili tuđih života, ali sigurno postoje i autorica ih s lakoćom vadi iz našeg sjećanja.

Olja Savičević Ivančević jednako dobro piše poeziju i prozu, njena duhovitost u tuzi ili ravnodušju ne smeta ozbiljnim životnim temama provučenim kroz osnovu priče. O tabuima govori kao o svakodnevnim stvarima, što oni i jesu. Ponekad o tome piše prilično poetski, razigrano i definitivno zanimljivo.

Tako je knjiga jednako čitljiva kad se radi o gubitku ili trenucima sreće, u svakom od njena tri dijela na koje je smisleno podijeljena. Postepenim usvajanjem jednog po jednog dijela mozaik se popunjava, raščišćavaju se stvari i nude se odgovori na pitanja postavljena na početku.

Ovo je fantazija ukorijenjena u primorskom kamenu posutom cementom i zrakom u kojem lebdi netolerancija prema drugačijim ljudima. Prema onima izraslima iznad niskog praga prosječnosti.
Kad dođe do konačnog obračuna… svak je žrtva na svoj način.

‘Za stotinu dana ću preboljeti, za tisuću dana zaboraviti. To nije ni najgora ni najbolja priča u mom životu.’

Tagged: , , , , , ,