Bookmark: Rui Zink – Turistička destinacija

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Rui Zinka – ‘Turistička destinacija’ (MeandarMedia, 2011.).

Damir Vujnovac 2‘Provedite svoj odmor iz snova na mjestu iz noćnih mora.’

Kad neimenovani glavni lik dođe u neku ratom raskomadanu zemlju … početak priče može djelovati i naivno, no radnja brzo zarobi čitatelja i ne da mu disati do kraja. Odnosno… skoro do kraja, do trenutka kad se čitatelj(ica) lupi po čelu. I nasmije.

O kojoj se to zemlji u ovoj priči radi, pisac nam je sakrio, ali to vjerojatno nije ni važno. Zemlja je to u koju turist, baš taj turist, Greg … ili kako ćemo ga već zvati, odlazi tražiti smrt. Taj ‘proizvod’ se tamo, navodno, ne čeka predugo. Tako piše u prospektu. Jeste li ikad povjerovali onom što piše u turističkim prospektima?
Rui Zink-Turistička destinacija 2Jeste li ikad, vozeći se taksijem nekim dalekim i nepoznatim gradom, poželjeli pričati s taksistom, s recepcionarom u hotelu razmijeniti koju riječ više od uobičajenih ljubaznosti? Znaju li oni nešto što mi ne znamo? Uh, koliko upitnika?!

Sugestivni opisi i zanimljivo posložena struktura priče, prekidana meni isprva neshvatljivim digresijama, drže pažnju i uvlače čitatelja / gledatelja u još nedoživljenu predstavu. U predstavu je, osim glavnog i manje glavnog lika utkano mnogo ‘sporednih’ intimnih priča, sudbina, malih života koji obogaćuju ukupnu sliku. Na kraju, kad se slika iz fragmenata složi, ipak sve shvatiš. Na kraju sam shvatio i naslovnicu, koju sam potpuno doživio tek nakon što sam pročitao sve između korica, zaklopio ih i s veseljem pogledao pročitanu knjigu.

Neobičan roman ili pripovijetka, pisac sam nije odlučio što je od toga napisao, vrijedan je pažnje i čitanja do kraja. Neobičnog kraja. Možda je sve ovako neobično ispalo i zbog toga što je pisao stojeći? Kakva samo ideja čovjeku sine kad stojeći piše!

‘Treba biti pozitivan. Kraj svijeta je blizu i to je odlična vijest.’

Tagged: , , , , , , , , ,