Bookmark: Tajana Obradović – Onda znaš kako stvari stoje

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Tajane Obradović – ‘Onda znaš kako stvari stoje’ (Funditus, 2013.)

Damir Vujnovac 2‘Koliko čovjek može progutati?!’

Pakiranje često prodaje proizvod pa tako i naslovnica prodaje knjigu. Naslovnica nas treba privući, mora biti sugestivna i pamtljiva… a naslovnica knjige ‘Onda znaš kako stvari stoje’ Tajane Obradović to svakako jest.

Tajana Obradović-Onda znaš kako stvari stojeSljedeće što primjećujem ili tražim u knjizi je prva rečenica ili scena. Ona ovdje, na samom početku, proizvodi u čitatelju osjećaj tjeskobe i neizvjesnosti. Nekog straha kojeg se ne možemo osloboditi do samog kraja knjige. Uspješno dočarana klima i situacija u kojoj se junakinja knjige našla toliko je ‘gusta’ da ju je lako opipati. Toliko je jasna da je počinjemo živjeti zajedno s Veronikom. Stapamo se s junakinjom i u njenim iskustvima vidimo fragmente svojih života, svojih poslova i svojih borba, bitaka, poraza i pobjeda.

Poslovna i ljudska … hrvatska realnost dobro je sažeta u metafori Korporacije, njenih odnosa, njenog poslovanja, ucjena i spletki. Scene od kojih dobivate grč u želucu nižu se jedna za drugom, dok se stranice okreću neprimjetno, gotovo same od sebe. U ovoj priči sve teče kao i u našoj stvarnosti – dobro podmazano … u priči, kojoj se nitko u našoj, a ni susjednim zemljama neće čuditi čitajući je.

No, borba Davida i Golijata, koliko god bila mučna, puna uništavanja, maltretiranja i grubosti, može izroditi neku pravicu. Ljudskost, interes i poslovni moral ipak mogu ići ruku pod ruku, kad ih ženska intuicija spoji s valom pozitive koji, kao more, žestoko zapljuskuje gotovo bezizlaznu situaciju.

Tom ženskom intuicijom Tajana Obradović vodi nas do kraja, čitatelje željne dobrog raspleta situacije ne ostavlja na cjedilu, pa i oni zainteresirani za detalje i sitnice neće biti zakinuti u sučevoj nadoknadi.

Ova angažirana knjiga izravno progovara o mobbingu, svakodnevnim maltretiranjima, slamanju osobnosti i urušavanju zdravlja. Fizičkog i mentalnog.
I treba je pročitati.

‘Svaka sličnost sa stvarnim osobama i društvenim pojavama, neminovna je.’


Pročitajte još: Tajana Obradović: Sudbine i emocije upisujem u svoje romane , Tajana Obradović: Onda znaš kako stvari stoje , ‘Onda znaš kako stvari stoje’ u izlogu AGM-a


 

Tagged: , , , , , ,