Bookmark: Viktor Žmegač – Europa x 10

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je knjigu Viktora Žmegača – ‘Europa x 10’ (Profil, 2014.)

Damir Vujnovac 2‘Europa, kontinent bez ratova, to je bila vizija koja je danas zbilja.’

Znate li tko je vojvoda de Sully? Taj je čovjek početkom sedamnaestog stoljeća objavio svoju zamisao o ujedinjenoj Europi! Znate li da je Victor Hugo još 1849. opisao svoju ideju ujedinjene Europe skoro baš ovako kako ona danas izgleda?

Jeste li spremni o Europi učiti od germanista, kroatista, muzikologa, filozofa, profesora, akademika? Sve nam to u jednoj osobi donosi Viktor Žmegač, neosporivi autoritet kad je u pitanju Europa, njezina povijest, kultura i njena dostignuća.

Viktor Žmegač - Europa x 10Žmegač kreće od korijena ideje o ujedinjenoj Europi i vodi nas kroz stoljeća razvoja te ideje u filozofiji, literaturi, glazbi, politici… sve do europskih utopista kojima zaokružuje maštanja o onom što mi imamo danas.

Ovo štivo, koje je sve samo ne lako, pruža nam uvid u dubinu europske svijesti i u važnost Europe u svjetskom razvoju. U stvaranju svijeta kakvog danas poznajemo. Od antičke Grčke do modernih civilizacijskih tekovina, Europa i Europljani imaju nezamjenjivu ulogu. Čak i kad se ta uloga ne čini svijetlom i pozitivnom iz svakog kuta iz kojeg je gledamo.

Nisu samo Europljani od krvi i mesa ostavljali svoj trag u razvoju društ(a)va. Profesor Žmegač nam zanimljivo približava i europske književne likove koji su svoj ‘život’ pronašli izvan književnog svijeta, u svijesti ljudi koji ta djela nikad nisu čitali. Tako je danas u razgovoru s nekim iole pismenim stanovnikom naše planete nemoguće izbjeći Hamleta, Don Quijotea, Don Juana ili Fausta, odnosno zaobići ono što oni predstavljaju.

Autorova nas širina odvodi u neslućene detalje europskog bića otkrivajući nam put kojim smo postali ovo što danas jesmo. Europljani smo u Europi koja živi zajedno. No, je li Europa nezamjenjiva i je li ovo baš ona Europa kakvu smo sanjali?

‘Bez njegovanja jedinstvene kulturne baštine ne bi bila osiromašena samo Europa; bio bi zakinut i cijeli svijet.’


Pročitajte još: Viktor Žmegač: Knjiga eseja o Europi , Viktor Žmegač predstavio knjigu Europa x 10


 

Tagged: , , , , , , , ,