Borghesia: Veliki povratak slovenske art atrakcije

Izložba i premijera novog videa Borghesie ‘Mi vam ne vjerujemo’ održana je u zagrebačkoj galeriji Greta u subotu, 10. svibnja.
BorghesiaNakon više od dva desetljeća, Aldo Ivančič i Dario Seraval vraćaju se na glazbenu scenu. Mjesec dana prije izlaska novog albuma za američku diskografsku kuću Metropolis Records, naslovljenu ‘I čovjek je stvorio boga’, Borghesia se predstavlja s tri nova vizualna projekta: Dub Photo, Cover Art: And Man Created God i Video: We Don’t Believe You

Uz sudjelovanje fotografa Andraža Muljavca, Borghesia predstavlja seriju fotografija Dub Photo u kojoj se bavi načinima kako glazbenu dub tehniku prenijeti u medij fotografije. Također, serija je inspirirana i direktnim preradama slika i ikona ovog prostora i vremena, između ostalog i readymade Dada kotačem Marcela Duchampa koji ove godine slavi 100 godina. Svaka tema je napravljena u četiri koraka: pokušava uhvatiti događanje koji razgrađuju polaznu sliku i potom, sa dugom ekspozicijom analogno bilježi odjeke gibanja.

Uz Duchmapa, fotografije tematiziraju i Clinta Eastwooda, Mao Tse-Tunga i djevicu Mariju. Na izložbi će javnosti biti prvi put predstavljen omot ploče I čovjek je stvorio boga / And Man Created God u seriji od 11 zasebnih fotografija koje su također rađene u suradnji sa fotografom Andražem Muljavcem.

Istovremeno će Borghesia premijerno predstaviti video spot ‘Mi vam ne vjerujemo’ režisera Janeza Burgera (montaža Miloš Kalusek, snimatelji Miha Poreduš, Metod Bočko i Pop TV). To je uvodna pjesma novog albuma ‘I čovjek je stvorio boga’ koja tvrdi da više nema nikakve osnove za povjerenje u ekonomske i političke institucije suvremenog svijeta i njihove vođe. Sav kapital povjerenja je potrošen.

Ovo je ujedno i svjetska premijera novog videa Borghesie. Uvodni razgovor s autorima vodit će glazbeni i filmski kritičar Željko Luketić, autor predgovora za nedavno reizdani LP ‘Clones’ (Dark Entries, 2012.).

Greta

Tagged: , , , , , , , , , , , ,