Branko Belan – zaboravljeni klasik

Knjiga ‘Branko Belan – zaboravljeni klasik’ autorskog dvojca Željka Ivanjeka i Nenada Polimca predstavljena je u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Uz autore, o knjizi su govorili filmski teoretičar Hrvoje Turković i urednica Adriana Piteša.

Branko Belan bio je filmski redatelj, književnik, publicist, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je osnovao studij montaže. Redatelj sjajnog, antologijskog filma ‘Koncert’, Belan je bio kultna figura mlade filmske kritike 1970-ih i 1980-ih, ali i autor bogatog književnog opusa.

Unatoč važnom doprinosu hrvatskoj kulturi, njegov autorski rad (posebice književni) gotovo pa uopće nije valoriziran ni dokumentiran.

‘Branko Belan – zaboravljeni klasik’, autora Željka Ivanjeka i Nenada Polimca – popraćena fotodokumentacijom iz obiteljske ostavštine – priča je o filmskom i književnom stvaralaštvu, knjiga koja pruža uvid u kreativnu intimu čovjeka koji je uvelike doprinio (modernističkom) kulturnom obzoru ovog društva.

‘Čak i okljaštrena verzija filma ‘Pod sumnjom’ dostatna je za sud da je Belan bio najmoderniji i najprovokativniji režiser tadašnje jugoslavenske kinematografije.’
Nenad Polimac

‘Od prvog do posljednjeg romana, kako na svakodnevnoj ‘Zemlji’, tako i na budućoj ‘Matici Zemlji’, junaci Branka Belana ostaju otpadnici većine, jednom riječi: manjina.’
Željko Ivanjek

I.N. / Foto: Profil


Novinarstvo i ljubav Željka Žutelije

Tagged: , , , , , , , , , ,