Branko Ištvančić: Škverski kipar u Montrealu

Međunarodna festivalska premijera dokumentarnog filma ‘Škverski kipar’ redatelja Branka Ištvančića bitće u glavnom programu 33. Međunarodnog festivala filmova o umjetnosti FIFA koji će se održati od 19. do 20. ožujka u Montrealu (Kanada).

Film je nastao u produkciji udruge Artizana iz Zagreba, a snimljen je u Splitu uz potporu Dokumentarističkog fonda Grada Splita. Hrvatsku premijeru imao je na Danima hrvatskog filma u Zagrebu, a prikazan je i na Festivalu mediteranskog filma u Splitu u okviru programa ‘Ješke’ 2014. godine.

Branko Ištvančić na istom je festivalu prošle godine dobio uglednu nagradu Lilian Stewart za dokumentarni film ‘Od zrna do slike’ koji govori o sudbini Hrvata iz Vojvodine i njihovu umijeću slikanja slika od slame.

Dokumentarni film ‘Škverski kipar’ prikazat će se u natjecateljskom programu sastavljenom od 40 filmova iz cijelog svijeta po rasporedu projekcija u subotu 21. ožujka u dvorani Musée d’art contemporain de Montréal – Salle Beverley Webster Rolph i u nedjelju 29. ožujka u dvorani Centre PHI – Espace B u Montrealu.

Film koji potpisuju redatelj Branko Ištvančić, scenaristi Damir Sirković i Branko Ištvančić, snimatelj Boris Poljak te skladatelj Dalibor Grubačević govori o Stanislavu Bavčeviću ‘škverskom kiparu’ koji je, radeći u splitskom škveru, inspiraciju za svoje kiparske radove pronalazio u ostacima i otpadnim željeznim materijalima od gradnje brodova. Tako je na ulazu u Split postavljen njegov najpoznatiji spomenik posvećen težaku u obliku velike motike, spomenici poput jata galebova na obali splitske marine, klape na ulazu u grad Omiš te niz drugih skulptura od kojih je značajno istaći događaj postavljanja velikog Isusa Krista razapetog među škverskim dizalicama čije je podizanje na Veliki petak prenosio čak i CNN. U filmu sudjeluje akademski kipar Kažimir Hraste, pojedini članovi obitelji, a glumačku interpretaciju glasa umjetnika utjelovio je glumac Nikša Kušelj.

I. C.


Pročitajte još: Branko Ištvančić: Most na kraju svijeta , Branko Ištvančić: Od zrna do slike


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,