Branko Ištvančić: Sve je bio dobar san

U zagrebačkom kinu Europa održana je svečana premijera dokumentarnog filma ‘Sve je bio dobar san’ Branka Ištvančića, za koji je od samog početka vladao golem interes. U kinu se okupilo više od 700 ljudi, a mnogi su cijeli film odgledali stojeći ili sjedeći na podu.
Lyliane Fournier i Branko IštvančićOvaj potresan, intiman i dirljiv dokumentarac proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Lyliane Fournier obratila se publici i održala izuzetno dirljiv govor, tako da su svi uzvanici i posjetitelji izlazili iz dvorane sa suzama u očima. Premijeru ovog dugo iščekivanog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti, iz političkog i kulturnog života.

Nakon uspješno održane premijere, redatelj Branko Ištvančić najavio je kino-distribuciju filma diljem Hrvatske, te naglasio kako je sniman u minimalnim produkcijskim uvjetima i da nije sufinanciran sredstvima HAVC-a jer nakon svih redateljevih nagrada i brojnih uspješnih filmova, nije prošao na natječaju.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata (Zvonko Milas), Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik (Antun Ivanković) i Udruge Artizana iz Zagreba (Irena Škorić). Prije pet godina, mala jurišna postrojba domaćih filmaša, predvođenih redateljem Brankom Ištvančićem, na poziv Antuna Ivankovića iz Tovarnika, inicijatora cijelog projekta, krenula je u filmsku avanturu zvanu – nezavisni dokumentarni film. Tijekom njegova nastajanja film su sufinancirali: Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, Zaklada Adris i Vukovarsko-srijemska županija.

I. C. / Foto: Petar Santini


Branko Ištvančić-Škverski kipar
Branko Ištvančić: Škverski kipar u Montrealu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,