Breitling DC-3: Na putu oko svijeta sletio u Zagreb

U Zračnu luku Zagreb uz pratnju MIG-ova Hrvatske vojske spektakularno je sletio kultni avion Breitling DC-3 kojem je Zagreb prva postaja na putu oko svijeta povodom proslave 77. rođendana ovog kultnog zrakoplova.Svoje dojmove i iskustva na druženju u hotelu Esplanade podijelila je posada Breitlinga DC-3 koju čine: Francisco Agullo (kapetan i vlasnik), Gabriel Eveque (pilot), Thomas Hofmann (pilot) i Peter Kellner (CEO Breitling Austrija). Sljedeća postaja nakon Zagreba u ovoj jedinstvenoj avanturi bit će Atena, i to u nedjelju. Druženje je i uveličao odlikovani vojni pukovnik Milivoj Boroša.

Od ožujka do rujna 2017. Breitling DC-3 sudjelovat će u velikoj turneji po svijetu u nekoliko faza. Prva postaja na njegovu putovanju je Zagreb, pa je avion koji je vozio i sam James Bond sletio na Pleso. Bit će to veliko postignuće ovog legendarnog zrakoplova, koji će proslaviti svoj 77. rođendan. Posada neće biti usamljena leteći od jednog do drugog kontinenta, jer će tijekom cijelog putovanja s njima biti ograničena edicija kronografa Navitimer od 500 komada.

Umirovljeni vojni pukovnik Milivoj Boroša

Povlašteni partner u osvajanju neba Breitling pokazuje predanost prema očuvanju aeronautičke baštine podupirući obnovu legendarnih letjelica – Lockheed Super
Constellation i Douglas DC-3. Ovaj propelerni zrakoplov s dva motora izumljen 1935. godine revolucionarizirao je putovanje zrakom. Pod nadimkom ‘Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji’ doživio je svojih pet minuta slave u lipnju 1944. godine. Sagrađeno je više od 16.000 takvih zrakoplova, a sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ih kao dio svog voznog parka. U današnje vrijeme u cijelom svijetu postoji manje od 150 zrakoplova DC-3 u voznom stanju, uključujući Breitling DC-3.

Zrakoplov DC-3 HB-IRJ predan je kompaniji American Airlines 1940. godine te ga je najprije koristila američka vojska između 1942. i 1944., prije no što je dan na korištenje komercijalnim avionskim kompanijama. Nakon što ga je obnovila grupa predanih entuzijasta, ovaj zrakoplov sad brani boje Breitlinga te sudjeluje u brojnim zračnim mitinzima. Ove godine Breitling započinje svoju veliku turneju po svijetu na svom DC-3 u nekoliko faza koja će obuhvatiti Europu, Bliski Istok, Indiju, Jugoistočnu Aziju i Sjevernu Ameriku. Ova turneja po svijetu započet će u Švicarskoj, tj. Ženevi, u ožujku, a završiti u rujnu na zračnom mitingu Breitling Sion Airshow 2017. Turneja će biti isprekidana brojnim zaustavljanjima, što će omogućiti organiziranje događanja ili sudjelovanje u zračnim mitinzima. Neki sretni putnici imat će priliku sudjelovati u dionici putovanja zrakoplovom.

Francisco Agullo (kapetan i vlasnik) i Gabriel Eveque (pilot)

Breitling je odlučio obilježiti ovaj događaj ograničenom edicijom od 500 komada Navitimera, svog slavnog kronografa namijenjenog korištenju u avijaciji. Na kućište ovog čeličnog kronografa Navitimer 01 (46 mm) kalibra Manufacture Breitling 01 bit će ugraviran logo Turneje po svijetu Breitling DC-3.

Kronograf Navitimer 01

No, zaljubljenici u ovaj kronograf morat će pričekati do jeseni 2017. da dođu do ovog modela, jer je Breitling odlučio da će ovaj kronograf proputovati svijet na zrakoplovu Breitling DC-3 kako bi taj model uistinu postao dijelom ove pustolovine.

Svaki sat bit će dostavljen s certifikatom koji će sadržavati potpis kapetana leta.

M. R. / Foto: Alan Grubelić

Tagged: , , , , ,