Brešanova komedija u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Novi film Vinka Brešana, komedija ‘Koja je ovo država’, premijerno je prikazan u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Već danas, film zajedno s ekipom putuje u riječko Art-kino, a 20. prosinca projekcija će se održati u splitskom kinu Karaman. Film u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske kreće od 3. siječnja 2019. godine.Radnja crne komedije ‘Koja je ovo država’ u Hrvatskoj 2020. godine prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se polako tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

‘Film je pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati’, stoji u najavi ove treće suradnje Vinka Brešana i Mate Matišića, koji potpisuje scenarij. Brešanu je ovo šesti dugometražni uradak.

Snimanje se odvijalo na autentičnim lokacijama kao što su Kaznionica u Lepoglavi, dvorana za sjednice Vlade Republike Hrvatske i drugima. Likovi u filmu su Predsjednik Republike Hrvatske, Predsjednik Vlade RH, Ministar unutarnjih poslova, Ministar pravosuđa, državni odvjetnik, ravnatelj SOA-e, General, savjetnik Predsjednika Republike, pomoćni biskup, upravitelj kaznionice i drugi.

Glumačku postavu čine: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kuhn, Sebastian Cavazza, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki…

Kao što je spomenuto, scenarij potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica Brešan, izvršna producentica Maja Vukić, a producent filma je Ivan Maloča.

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a poduprli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa – MEDIA i HRT.

HAVC


 


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,