Britanski povjesničar o Nogometu i politici u Jugoslaviji

‘Incident u Maksimiru važan je dio nogometne povijesti, no on se zbog rata pretvorio u nešto važnije. Maksimirski incident smatra se mjestom na kojem je rat počeo. Ja to zovem evolucijom mita. Maksimirski mit poprimio je vlastiti život, ali njegov povijesni značaj je nepobitan.’

Izjavio je to britanski povjesničar Richard Mills, predstavljajući hrvatsko izdanje svoje knjige ‘Nogomet i politika u Jugoslaviji: sport, nacionalizam i država’, koja je objavljena u izdanju nakladničke kuće Profil. Ovu jedinstvenu knjigu, koja čitatelja vodi kroz povijest nogometa od Kraljevine SHS do raspada Jugoslavije i nogometnih početaka u novoosnovanim državama, Richard Mills je zagrebačkoj publici predstavio u hotelu Esplanade i u knjižari Hoću knjigu Megastore.

Richard Mills profesor je moderne europske povijesti na Sveučilištu istočne Anglije u engleskom gradu Norwichu. Knjiga, za koju je prošle godine osvojio prestižnu nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijesti sporta, plod je desetgodišnjeg istraživanja, a nastala je na osnovu njegove doktorske disertacije.

Prema riječima sportskog komentatora Aleksandra Holige, koji je moderirao događaj, radi se o knjizi važnoj ne samo iz nogometne, nego i iz povijesne i društvene perspektive, ponajprije i zato što je na neki način pionirska. ‘Još se nitko na području bivše države nije pozabavio ovom specifičnom tematikom na ovako sistematičan i zaokružen način, rekao je Holiga.

Richard Mills istaknuo je, pak, kako se ne želi predstavljati kao netko tko o nogometnoj povijesti ‘ovih prostora’ zna više od onih koji su je proživljavali. Istaknuo je kako je njegovo zanimanje za nogomet u bivšoj Jugoslaviji počelo kada je u Novom Sadu, koji je ‘sestrinski grad’ njegova rodnog Norwicha, upisao studij moderne povijesti. U Novom Sadu proveo je 18 mjeseci učeći među ostalima i jezik, kako bi mogao proučavati izvorne dokumente, knjige i arhivsku građu i povezati ih. Istražujući tematiku proputovao je i čitavu regiju te pričao s bivšim igračima, dužnosnicima i navijačima, gledao po tri, četiri utakmice tjedno…

‘Tematika me je privukla nakon što sam uvidio da se u povijesti bivše Jugoslavije nogomet i politika jako isprepliću, kao i to da na prostoru bivše Jugoslavije postoji izuzetno bogata i raznolika građa koja može izazvati interes i daleko izvan tog područja’, rekao je Mills te istaknuo da su mu u istraživanju puno pomogli povjesničari, sociolozi i novinari.

Zahvalio je izdavaču Profilu što je izdao knjigu po pristupačnoj cijeni kako bi bila dostupna široj publici.

P. R. / Foto: Sanjin Kaštelan


Tagged: , , , , , , , , , ,