Brod luđaka: Kino kustosica Vedrana Rudan

U srijedu, 20. prosinca (19 sati) održat će se treći program ‘Kino kustos’ u riječkom Art-kinu u sklopu kojeg je spisateljica Vedrana Rudan odabrala klasik ‘Brod luđaka’ Stanleya Kramera iz 1965. godine. Prigodno će se prije projekcije održati i druženje članova Filmskog kluba uz predstavljanje programa za siječanj i ‘toplu čašicu’.Radnja je filma smještena na brod koji kreće iz Meksika za Njemačku i na koji se, na svakom stajalištu, ukrcavaju putnici različitih karaktera, društvenih klasa, osobnih problema i načina razmišljanja. ‘Brod luđaka’ datiran je u 1930-te godine, a predstavlja mikrokozmos društva u kojem se po prvi put javljaju stavovi i promišljanja koja će dovesti do katastrofalnih posljedica.

Vivien Leigh većina ljudi pamti po kultnim ulogama ‘Scarlett O’Hara’ (Zameo ih vjetar) i ‘Blanche DuBois’ (Tramvaj zvan čežnja), za koje je osvojila i Oscar, a ulogu graciozne dame ponovila je i u ‘Brodu luđaka’, koji je njezin posljednji film. Glavne uloge tumače još Lee Marvin, Simone Signoret i José Ferrer. Između ostalih nagrada, film je osvojio i dva Oscara – za najbolju fotografiju i scenografiju.

Program ‘Kino kustos’ svakog mjeseca dovodi jednu osobu iz javnog života u ulogu filmskog kustosa. U prosincu to je riječka spisateljica i kolumnistica Vedrana Rudan, koja za ovaj film rekla da je to ‘Najbolji film ikada snimljen’, a prije programa će održati i kratak uvod o tome zašto ga je odabrala.

A. K.

Tagged: , , , , , , , ,