Bruno Šantek: Tajkunovi nasljednici

Promocija knjige Brune Šanteka ‘Tajkunovi nasljednici’ u izdanju Profila održana je u četvrtak, 28. svibnja u zagrebačkome APM Megastoreu. O knjizi su, uz autora, govorili književnik Stjepo Martinović i urednica Sandra Pocrnić Mlakar, a promociju je vodio Tomislav Cvitković.
Bruno Šantek-Tajkunovi nasljedniciNakon pet godina zatvora zbog nasilja u obitelji, Tomislav napušta Zagreb, ali prošlost ga sustiže – njegova su djeca oteta i on je prvi osumnjičeni. Bijegom od policije postaje odmetnik odlučan da nađe svoju djecu i dokaže nevinost.

Sve se u akcijskom trileru Brune Šanteka odvija strelovito brzo, od obiteljskog okršaja na početku do završnice u predvorju bolnice, a ličko mjesto Međede u koje se Tomislav sklanja nakon izlaska iz zatvora i kratka ljubavna avantura, jedini su predasi koji uzima Šantekov slučajni heroj. Jer Tomislav Hren je požrtvovan i brižan otac, lukav u nadmudrivanju potjera i muževan u erotskim scenama, ali ni po čemu nije izuzetan i nadmoćan poput konfekcijskih akcijskih heroja, sve dok ga okolnosti ne prisile da misli i reagira na najbolji mogući način. ‘Život mi je u rasulu, sve izvan plana, ali očito sam u improvizacijama maher’, objašnjava svoje snalaženje u opasnim situacijama.

Od zagrebačkih ulica do Like i obronaka Zagrebačke gore – roman ‘Tajunovi nasljednici’ odvija se u dobro poznatim krajolicima, što čitatelju pomaže da se uživi u svaki redak romana i pojačava strepnju zbog opasnosti koje prijete u poznatom, pitomom okolišu. Dokumentarnim stilom Bruno Šantek podjednako zorno opisuje brze akcijske scene policijske potjere i tople očinske osjećaje koje obuzimaju glavnog junaka dok ulazi u dječju sobu svog sina. Poštujući pravila žanra, dopušta čitatelju da odahne kad na kraju trijumfiraju viteške vrijednosti, dok je spašavanje obamrlog dječaka oboljelog od astme dio osobne drame i vlastitog iskustva koje je autor opisao u svojoj prvoj knjizi ‘Izdisaj’.

Bruno Šantek, rođen 1969. godine u Zagrebu, plodan je pjesnik, a od 2004. godine piše priče i krimiće. Prva njegova knjiga je ispovijest o životu s astmom ‘Izdisaj’, koja je, uz komentare prof. dr. Nevena Tudorića, objavljena u biblioteci Profil klinika.

T. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,