Budna u lošem snu

Zagrebačko Dokukino KIC u suradnji s Vox Feminae festivalom nastavlja promicati rodnu i spolnu ravnopravnost te obrađivati teme koje su nepravedno podzastupljene.

U subotu, 28. veljače (19 sati) pogledajte nizozemski dokumentarni film (režija Petra Lataster Czisch i Peter Lataster) koji približava iznimno zahtjevnu temu a obrađuje je s nevjerojatnom dozom humanosti i nježnosti. ‘Budna u lošem snu’ donosi priču o tri žene oboljele od raka dojke koje nas puštaju u svoj svijet prožet fascinantnom hrabrošću.

‘Ono što bi moglo biti anticipirano kao strašan put preneseno je na pozitivan i inspirativan način, dijelom zaslugom vještog filmaša, a dijelom zbog fascinantne hrabrosti protagonistica. Radi se o hrabrom filmu, režiranom uz strpljenje i poštovanje protagonistica, i iako je nekad snažno emotivan, uspijeva pronaći i opuštajuće trenutke humora’, objašnjenje je žirija IDFA-e nakon što je filmu dodjeljena Dioraphte nagrada. Izbliza i bez komentara, ‘Budna u lošem snu’ pokazuje kako rak dojke okreće život triju žena u sasvim novom smjeru. Sabrina, Vicky i Ingrid bore se sačuvati samopouzdanje i ženstvenost unatoč nedaćama kroz koje prolaze. Kako će se oporaviti i tko će im pomoći? Film je svojevrsna filmska oda životu kao i nevjerojatnoj upornosti i humoru kojim ove žene, uz pomoć svojih partnera, pokušavaju vratiti kontrolu nad svojim životima.

D. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,