Buratino na 57. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku

57. izdanje Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku počinje u subotu, 17. lipnja u 21 sat. Čast da, nakon podizanja zastave, u umjetničkom programu otvori festival dobio je dječji mjuzikl ‘Buratino’.Tradicionalno se to održava na ljetnoj pozornici koja je smještena na jednom od najljepših renesansnih trgova na Jadranu – Trgu Republike Hrvatske. ‘Buratino’ je nastao prema djelu ‘Zlatni ključ: Avanture Buratina’, velikana ruske književnosti Alekseja Nikolajeviča Tolstoja.

Publika je već imala priliku upoznati ‘Buratina’ u istoimenoj predstavi nastaloj u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku prije sedam godina. Hrabrom dječaku Buratinu ponovno će se udahnuti život te će mu se pružiti prilika da još jednom ovaj svijet učini boljim, zabavnijim mjestom za sve nas, no ovog puta uz pomoć glazbe. Predstava ‘Buratino’ postaje mjuzikl ‘Buratino’ čime se nastavlja i zaokružuje uspješna priča o dječjem mjuziklu u produkciji HNK u Šibeniku.

‘Buratino’ je svojevrsna ruska inačica talijanskog Pinocchija, dječaka o kojemu je Tolstoj čitao dok je bio dijete. Kad je izgubio omiljenu priču iz djetinjstva, izmislio je svoju temeljenu na onoj Carla Collodija pa danas imamo ‘Buratina’ o kojemu su snimani filmovi, rađene predstave, a sad i mjuzikl. Buratino je drveni dječak baš poput svog starijeg brata Pinocchija s kojim dijeli i fizičku sličnost, dug nos. I ovaj se nestašni dječak uputi u avanturu života, prolazi kroz brojne nevolje. Izbavljajući se iz problema uči na vlastitim greškama i postaje još bolji i hrabriji. Buratino je čuvar zlatnog ključa, ključa grada, grada baš poput onog u koji se pretvori Šibenik jednom kad kazališna magija, umjetnici i djeca preuzmu vladavinu. Magičnoj privlačnosti zlatnog ključa ne odolijevaju zlikovci poput Karabasa Barabasa, ali dječja smjelost da stane na stranu dobra i bori se protiv zla garancija je sigurnosti čarobnog grada i dobre zabave u svečanoj noći poput subote kada se Šibenik pretvara u sjedište dječjeg svijeta, stvaralaštva, magije kojoj se rado predaju i najstariji.

Oživljavanje ‘Buratina’ povjereno je imenima koja su se prethodno dokazala na djelu, pa Marijana Nola potpisuje prilagodbu teksta, dok se režije prihvatila Nina Kleflin. Mjuzikl bez glazbe isto je što i čokolada bez šećera, stoga se za songove koji će se zasigurno pjevušiti dugo nakon završetka predstave pobrinuo Neno Belan uz pomoć svojih Fiumensa. Glumačka postava jača je za nekoliko novih imena. Buratina i njegov svijet pred publiku donose Maja Kovač, Mate Gulin, Damir Lončar, Franka Klarić, Oriana Kunčić, Jakov Bilić, Šime Bubica, Nela Kocsis, Matija Kačan i Ivo Perkušić. Svima njima, dugogodišnjim i nešto mlađim glumcima, nagrađivanim i legendarnim glumačkim imenima, kao i onima od kojih se još mnogo toga očekuje, uvelike će pomoći stasom mali, ali talentom veliki – polaznici dramske radionice Ivana Jelić pri Šibenskom kazalištu.

Inspicijent Anđelko Babačić bit će im svima pri ruci da mjuzikl prođe bez greške, za dojmljivu scenu pobrinuo se Branko Lovrić Caparin, dok kostimografkinja Sara Lovrić Caparin odijeva likove iz svijeta kazališne čarolije.

Jednom kad se Buratino i njegovi prijatelji pozdrave s velikim i malim gledateljima na tribinama ljetne pozornice pod budnim okom svetog Jakova vedro nebo obasjat će tisuće svjetala vatrometa, baš onako kako ‘Buratino’ to zaslužuje.

N. M.


Zatvoren 56. Međunarodni dječji festival u Šibeniku


Čarobnjak iz Oza otvorio 56. MDF u Šibeniku


Šibenik opet postaje centar dječje umjetnosti

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,