Čarobno Ljeto u dvorcu Oršić

Ovog vikenda otvoreno je čarobno Ljeto u dvorcu Oršić, glazbeno kazališne večeri koje će svakoga vikenda u prekrasnom atriju Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici nuditi raznovrstan i zanimljiv program začinjen s pravim domaćim delicijama.​Već u petak na samom ulazu Dvorca Oršić posjetitelje su na vratima pozdravili vitezovi, nakon čega je uslijedila romantična svirka, uz svijeće, koktele dobrodošlice i pokoji komad bučnice na stolu. Detour koji su sve popularniji na domaćoj sceni su odličnom svirkom bili pravi uvod u ljetne večeri.

A nakon nogometne euforije u subotu, sve posjetitelje dočekao je urnebesni Kerekesh teatar koji je posjetitelje nasmijao do suza. Komedija ‘Očeš nečeš doktor’ nastala je u koprodukciji s HNK u Varaždinu, u režiji Ljubomira Kerekeša, koji je odlučio pomaknuti granice svojih predstava i osim svakodnevnih problema ‘malog’ čovjeka, progovoriti i o svakodnevnim problemima Indijanaca. Nakon uobičajene svađe mladog bračnog para, vrckava žena preda svog muža Indijancima koji su u potrazi za doktorom. Kćer poglavice Indijanaca je naglo postala nijema i poglavica je zahvalan što mu u pomoć dolazi doktor. Nažalost, taj doktor, jedino što zna je… cijepati drva. Uz dobro uigrani Kerekeš dvojac u predstavi su nastupili još i Hana Hegedušić, Ana Begić, Draško Zidar, Adam Končić, Mirela Videk i Zoran Pribičević.

Manifestacija Ljeto u dvorcu Oršić traje od 15. lipnja do 17. srpnja i održavat će se u osam termina. Barokno zdanje idealan je prostor za uživanje u toplim ljetnim večerima, u kojima posjetitelje očekuju glazbeni nastupi, Međunarodni festival tamburice i folklora, kazališne predstave, pa i večer posvećena bluesu. Festival sadržajnom raznolikošću i kvalitetom programa zasigurno je pravo kulturno i gastro osvježenje.

Festival se održava po jedanaesti put, a iza sebe ima dugačku tradiciju kao jedini međunarodni festival folklora u Krapinsko-zagorskoj županiji, na kojem su tijekom proteklih deset godina nastupila društva iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Slovačke, Španjolske, Francuske, Poljske te mnoga društva nacionalnih manjina iz Hrvatske, koja njeguju tradiciju folklora, odnosno pjesama, plesova i narodnih nošnji kraja iz kojega dolaze.

V. M. / Foto: Zrinka Stakor

Tagged: , , , , , , , , , , , ,