Cenzurirani glasovi: Film o Šestodnevnom ratu

Od 11. veljače u hrvatska kina dolazi dokumentarni film ‘Cenzurirani glasovi’ izraelske redateljice Mor Loushy, a kino premijeru imat će u Dokukinu KIC u Zagrebu, s početkom u 19 sati.
Cenzurirani glasoviSamo tjedan dana nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, slavni pisac Amos Oz snimio je razgovore s grupom mladih pripadnika nekoliko židovskih kibuca, vojnicima koji su se upravo vratili s bojišta. U vrijeme kada su ove snimke i razgovori nastajali, u narodu je vladala generalna euforija i oduševljenje zbog nadmoćne pobjede izraelske vojske i ‘povratka starog grada Jeruzalema’. Međutim, ono što je Amos čuo i snimio, nimalo se nije podudaralo s općim mišljenjem naroda niti službenom politikom države Izrael. Izjave vojnika bile su toliko šokantne i ‘protiv države’ da su snimke momentalno zabranjene.

I to sve do danas, kada iskrene ispovijesti vojnika Šestodnevnog rata, sada već sedamdesetogodišnjaka, po prvi puta u cijelosti može čuti cijeli svijet, što su vidjeli, osjećali, učinili i kako se danas nose s tim. Mnogi od njih se i danas pitaju je li ‘oslobođeni Sveti kamen’ uistinu vrjedniji od brojnih izgubljenih života njihove braće, prijatelja i suboraca, ali i nevinih palestinskih žrtava…

‘Cenzurirani glasovi’ (Censored Voices), autorice Mor Loushy, iskrena su i potresna ispovijest o trenutku kada se Izrael iz Davida po prvi puta pretvorio u Golijata te tu činjenicu odlučio zanijekati pred svijetom punih 40 godina. Film po prvi puta, bez cenzure, donosi audio materijale nevjerojatne snage i izuzetno zanimljivu video-arhivu snimljenu tijekom ratnih sukoba 1967. godine.

Film je svjetsku premijeru imao u službenoj konkurenciji Sundancea te internacionalnu u programu Panorama prošlogodišnjeg Berlinalea. Osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film (Ophir Awards) u Izraelu te Yafo Award i Research Award na DocAviv Film Festivalu.

D. K.


Među svojima
Amos Oz: Među svojima
Tagged: , , , , , , , , , , , ,