C’est la vie zaključila Festival svjetskog kazališta

Predstava ‘To je život’ (C’est la vie) redatelja Mohameda El Khatiba u produkciji Kolektiva Zirlib iz Francuske zaključila je 19. izdanje Festivala svjetskog kazališta.Ovaj dokumentarni performans koji progovara o smrti kroz dvoje glumaca (Fanny Catel i Daniel Kenigsberg) održana je u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Smrt je, kako je rečeno milijun puta, zajedno s ljubavlju, središnja tema svega ljudskoga umjetničkog stvaralaštva. Ako vam suprug umre, postajete udovica ili udovac. Ako vam roditelji umru, postajete siroče. Za takvo što postoje riječi. Ali, ako vam dijete umre? I dalje mislimo kako je neprirodno da dijete umre prije svojih roditelja, ali i to se događa stalno i tek trebamo izmisliti termin za ovo stanje.

U svojem prethodnom radu ‘Finir en beauté’ (Skončati u ljepoti), El Khatib je rekonstruirao majčinu smrt, dok se u ovoj predstavi okrenuo temi smrti sinova i kćeri. Počeo je prikupljati svjedočanstva ljudi koji su izgubili dijete, od Victora Hugoa do Zidanea, i ubrzo je susreo dva glumca, s kojima je dulje vrijeme želio raditi; Fanny Catel i Danielom Kenigsbergom.

Daniel ima 61 godinu, visok je i krupan, glumac na kraju karijere. Njegov sin je počinio samoubojstvo u dobi od 25 ​​godina. Fanny ima 37 godina, sitna je i mršava, a kćer je izgubila kad joj je bilo samo pet godina. Predložio im je neka mu govore kroz što prolaze i tako je ovaj granični eksperiment i započeo. Poslije mnogih sati razgovora, svjedočenja, e-pošte i administrativnih dokumenata, nastala je kronika o dvije smrti. Fanny i Daniel oči u oči, pred više od 100 gledatelja doživljavaju svoje priče, pružajući intimno, vizualno i političko iskustvo.

H. K.


Tagged: , , , , , , , ,