Che Guerra: Milion – Nož u leđa

Pjesma napisana prije više od 30 godina, danas, oplemenjena predizbornim citatima, zvuči poput najmračnijeg Orwellova proročanstva.

Napisavši pjesmu na početku svoje glazbene karijere, teško su Slavko Remenarić i Mladen Puljiz mogli predvidjeti da će stihovi ‘Mi u odijelu, mi spretna braća, mi lake ruke, mi brze noge, ugovori mračnog lica’ kojima započinje pjesma ‘Milion’ grupe Boa, svoj posve novi, pa i ‘mračniji’ smisao dobiti u ‘slobodnoj’, demokratskoj, višestranačkoj Hrvatskoj.

Pjesmu su prije nekoliko godina obradili producenti Krešimir Tomec i Marc Grabber te su u studio pozvali splitskog rappera, člana grupe ST!!!lness, Ivana Jurića Yurija. To im je bila prva suradnja, a Yurij nije samo pjesmu otpjevao na svoj, zaseban način već ju je oplemenio i vlastitim, rapperskim stihovima.

Ova verzija pjesme ‘Milion – Nož u Leđa’ u upravo započetom, novom predizbornom ciklusu ponovo dobiva na aktualnosti. U novoj spirali olako dati obećanja, ova snimka podsjeća na prošle slične situacije, jer se u njoj nalazi poznati citat Ive Sanadera kako će, ako dobe izbore, PDV smanjiti s 22 na 20 posto (danas je 25). A tu je i citat Zorana Milanovića kada komentira da su oni (SDP) tu da ljudi rade, da zarade, da se bore za svoje obitelji i da im država bude – sluga.

Trio koji je snimku objavio pod pseudonimom Che Guerra nakon ovog susreta je odlučio napraviti i cijeli album. Tako je krajem 2011. nastao projekt ‘Golem’ te CD pod nazivom ‘Trokut’. Na drugim snimkama s albuma su na razne načine zastupljeni i ostali brojni hrvatski političari, pa se u citatima mogu čuti Tito, Tuđman, Mesić, Josipović, Kosor, Kerum, Šuker…

A. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,