Christina Baker Kline: Vlak siročadi

Mozaik knjiga objavio je roman nesvakidašnjeg sadržaja i dugo zaboravljene ili možda ignorirane američke povijesti. Vlak siročadi autorice Christine Baker Kline knjiga je napisana o stvarnom događaju iz prošlosti seleći se iz suvremenog Mainea u Minnesotu u vrijeme 1930-ih.Christina Baker Kline-Vlak siročadiOvaj roman opisuje stvarne životne nedaće više od 200.000 napuštene djece koji putuju s američkog istoka na Srednji zapad. Autorica zamišlja i priča životni put jedno od te djece. U ovoj moćnoj priči o prevratu i otpornosti, drugim prilikama i neočekivanom prijateljstvu, sudbina donosi neočekivane prevrate.
Pred vama je roman koji je na listi bestselera New York Timesa, USA Todaya, Toronto Stara, Goodreads Best Beach Readsa i stoga ne čudi da je u samo nekoliko mjeseci prodano više od 1,1 milijuna primjeraka.

Između 1845. i 1929. godine, takozvani vlakovi siročadi koji su redovito prometovali iz gradova na istočnoj obali do farmerskih područja Srednjeg zapada, prevezli su stotine tisuća napuštene djece čiju je sudbinu odredila čista sreća. Hoće li ih usvojiti brižna obitelj ili će se suočiti s djetinjstvom i adolescencijom punom teškog rada i služenja? Kao mlada irska useljenica, Vivian Daly bila je jedno od te djece, koju su poslali vlakom iz New Yorka u nesigurnu budućnost, daleko od svoga grada. Vrativši se kasnije na istok, Vivian živi mirnim životom na obali Mainea, a sjećanja na odrastanje su joj mutna. Ali na njezinu tavanu, skriveni u kovčezima, leže tragovi burne prošlosti.

Sedamnaestogodišnja Molly Ayer zna da je rad za opće dobro, koji će odraditi čisteći tavan staroj udovici, jedini način spasa od popravnog doma. No dok Molly pomaže Vivian razvrstati njezine uspomene i imovinu, otkriva da ona i Vivian nisu tako različite kao što to izgleda. Podrijetlom Indijanka iz plemena Penobscot, koja je provela djetinjstvo u brojnim udomiteljskim obiteljima, Molly je također autsajderica koju su odgojili stranci i ona, kao i Vivian, ima neodgovorena pitanja o svojoj prošlosti.

Christina Baker Kline je rođena u Engleskoj i odrasla u Maineu. Autorica je pet romana uključujući ‘Bird in Hand’ (Ptica na dlanu) i ‘The Way Life Should Be’ (Kakav bi život trebao biti). Bila je rezidentni pisac na Sveučilištu Fordham od 2007. do 2011., a također je dobitnica stipendije zaklade Geraldine R. Dodge i nekoliko istraživačkih stipendija za Irsku i Minnesotu. Živi u blizini New Yorka. Kad god je to moguće, provodi vrijeme u sjevernoj Minnesoti i na obali Mainea.

M. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,