Cicchetti: Novo mjesto za after-work druženja

Već dugo vijest o otvaranju nekog food mjesta nije toliko zaintrigirala medije i foodie ekipu kao vijest da je Zagreb dobio prvu cicchetteriju naziva Cicchetti.Otvorena je u atraktivnom prostoru nekadašnjeg Blok bara, u Tomašićevoj ulici što bloku Martićeva učvršćuje titulu trenutno najpopularnijeg zagrebačkog kvarta.

Cicchetti (čiketi) po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, mali su zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetterijama koje se nazivaju bacari. Bacari su njihove, u cijelom svijetu poznate osterie (oštarije) koje poslužuju vino i jednostavnu hranu. Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

Važnost cicchetta, između ostalog, leži u atmosferi, načinu i društvu u kojem se konzumira. Oni se jedu prstima, na pultu, s nogu, za visokim ili malim stolom u ležernoj atmosferi uz druženje i čašu vina ili koktel. Mogu se jesti kao doručak, kao brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije – u after work terminu i konceptu poznatijem kao aperitivo. Kod cicchetta kvaliteta namirnica je najbitnija i na tome će inzistirati i Cicchetti Zagreb, pa se sve izvorne namirnice nabavljaju u Italiji.

No cicchetti su sve samo ne dosadni, a mogućnosti i kombinacije su brojne. Iako se u Cicchettima mali zalogaji kriju pod bazičnim nazivima glavnih namirnica: Šunka, Pršut, Milanese salama, Mortadela, Pikantna salama, Inćun, Bakalar, Losos, Brie, Gorgonzola, Grana padano i Cherry rajčica, na meniju se u obliku malih sendviča nalaze ukusne i bogate kombinacije okusa. Tu su neke tradicionalne cicchetti kombinacije poput namaza od sira, cherry rajčica i oraha, zatim putra, gorgonzole, šipka i aceta balsamica.

Također, tu su i maslac, šunka, caciocavallo silano sir i sušene rajčice, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano sir, pistacije i svježi bosiljak. No, i neke složenije opcije poput – pršuta u kombinaciji s grana padano sirom na putru i namazu od češnjaka s marmeladom od patlidžana. Ili, pak, kombinacija mortadele, caciocavallo silano sira na pasti od peperoncina i marmelade od marelice, zatim brie sira na marmeladi od luka s kruškom i orasima.

Neizostavna je i milanska salama na kiselom vrhnju uz peperoncine, masline i džem od brusnice. Imaju i riblje opcije poput lososa i rukole na pestu uz prah masline, namaza od bakalara s maslinama i klicama te kombinacije slanih inćuna i svježeg krastavca na kremi od češnjaka i maslacu. Tu su i veganska i gluten free opcija u jednom – pesto ili tapenada od maslina uz cherry rajčice i pistacije na pirovu krekeru.

Cicchetti će ujutro do 11 sati posluživati doručak koji će uz kavu uključivati tradicionalne talijanske sendviče – piadinu s pršutom, focaccia sendvič s black angusom i tost s pikantnom salamom.

Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vina, a potpisuje je sommelier Goran Petrić, koji nakon Noela radi u restoranu Baltazar.

S obzirom na to da iza Cicchetta stoje provjereni ugostitelji, do kraja godine na njihovoj ugodnoj terasi očekuje vas puno toga zanimljivog poput vikend gostovanja renomiranih chefova, koji će potpisivati svoje cicchette, ali i adventskih događanja i druženja.

S. J. / Foto: S2Tagged: , , , , ,