Ciklus japanskog filma

Otvorenje Ciklusa japanskog filma u kinu Tuškanac počinje u utorak, 1. listopada, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Veleposlanstva Japana.

Ciklus japanskog filmaNa prigodnom otvorenju prikazat će se film ‘Samuraj lutalica’, kojeg je 1964. godine režirao Tai Kato. Početak filma je u 20.00 sati. Veleposlanstvo Japana također najavljuje i Anime vikend u kinu Tuškanac, 12. i 13. listopada, kad će prikazati filmove ‘Djevojka koja je skakala kroz vrijeme’ i ‘Galaksija ekspress 999’.

Već tradicionalni ciklus japanskog filma ove je jeseni koncentriran na žanr nindža i samuraja s nekoliko izuzetnih naslova poput prvoga u ovom programu, filma ‘Priča o nindžama’, koji je ujedno i prvi autentični film u povijesti japanske kinematografije o ovim čarobno vještim borcima, ili neobičnog mjuzikla s raspjevanim nindžama u Kronici klana Sanada ili ‘Samuraja lutalice’, začudnog žanrovskog spoja melodrame s mačevanjem. Oba ova filma potpisuje Tai Kato, stilist montažnoga filma i čarobne kamere. Melodrama bez sentimentalnosti, radnjom smještena u 1836. godinu, Glumčeva osveta majstorski je film klasika japanske kinematografije Kona Ichikawe. Film ‘Samuraj špijun’ (Ibun Sarutobi Sasuke, 1965.), po romanu Kojija Nakade s idealističkim junakom u bijegu, refleksija je hladnog rata. A u ciklusu je i nekoliko futurističkih dugometražnih anima za ljubitelje ovog japanskog izričaja.

Filmski programi

Tagged: , , , , , , , , , , , ,