Ciklus koncerata Zlatni Zagreb

Zagrebački gornjogradski biser, palača Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10, otvara vrata svojih reprezentativnih prostora i u Zlatnoj dvorani ugošćuje naše najbolje ‘zlatne talente’ – sjajne mlade glazbenike u najnovijem ciklusu koncerata ‘Zlatni Zagreb’.zlatni-zagrebGodine 1891. ‘otac modernog Zagreba’ Izidor Kršnjavi započeo je veliki graditeljski i umjetnički pothvat obnove i dogradnje ove palače na Gornjem gradu u Zagrebu, a za svoju viziju angažirao je slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa, najbolje majstore i probranu plejadu slikara i kipara. Kao rezultat, Zagreb je dobio jednu od najreprezentativnijih i najljepših palača 19. stoljeća sa Zlatnom dvoranom jedinstvene umjetničke vrijednosti i carskoga sjaja.

Novi jedinstveni ciklus ‘Zlatni Zagreb’ nastao je iz najmanje dva podjednako važna i vrijedna razloga: zbog promocije Zlatne dvorane Hrvatskog instituta za povijest na Gornjemu gradu, kao i zbog želje da u tome prostoru priredimo ekskluzivni koncertni ciklus i prvorazredni društveni događaj kojim će se dvoranu i palaču približiti najširoj javnosti.

Zlatna dvorana zasigurno zaslužuje ‘Koncerte posebnog sjaja’ – kako prikladno glasi i slogan novoga ciklusa, i stoga se već u premijernoj sezoni u Zlatnoj dvorani pripremaju tri sasvim posebna koncerta kojima se predstavljaju naši najbolji ‘zlatni’ glazbeni talenti.

Vrsni mladi saksofonist Lovro Merčep uz pratnju Krešimira Starčevića i njegov Ardemus kvartet saksofona nastupaju 22. rujna, potom naš međunarodno priznati gitarist Srđan Bulat u društvu mlade nadarene pijanistice, ali i flautistice Ane Dadić (26.10.), te naposljetku sjajni mladi vibrafonist Šimun Matišić uz jazz pijanista Matiju Dedića (24.11.). Oni garantiraju tri vrhunska glazbena doživljaja koja jednostavno ne smijete propustiti.

Već samo doživjeti Zlatnu dvoranu u Opatičkoj 10 sasvim je posebno i neprocjenjivo iskustvo, a uživati u koncertima u tome jedinstvenom i reprezentativnom gornjogradskom prostoru jednostavno – nema cijenu, poručuju organizatori.

B. Š.

Tagged: , , , , , , , , ,