Ciklusi i modusi Zoltana Novaka

U VBZ knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić u Zagrebu u četvrtak, 9. siječnja u 19 sati, otvara se izložba ‘Ciklusi i modusi’ Zoltana Novaka.Zoltan Novak-KolažOvladavši svim sredstvima odabranoga medija, okušavši se u intenzivnoj i kontrastnoj kromatici, provjerivši se u dinamičnim sklopovima gustog crtovlja, dokazavši se u izboru karakterističnog znakovlja, slikar Zoltan Novak s pravom je poželio da svoju disciplinu i tehniku iskoristi u svrhu što izravnijeg prenošenja vlastitih doživljaja i shvaćanja, što neposrednijeg svjedočenja o životu u pripadnoj mu sredini i vremenu, što razgovjetnijeg predstavljanja i pripovijedanja o čovjekovoj sudbini na izmaku razdoblja ‘velikih očekivanja’ i u epohi ‘izgubljenoga središta’.

Izložba na kojoj Zoltan Novak sad predstavlja svoja najnovija ostvarenja značajna je i kao direktan uvid u njegovu radionicu, i kao dokaz nesmanjenih stvaralačkih intenziteta i kao putokaz u potonja, buduća zbivanja na njegovim papirima i platnima. Pred nama su uredno posložene i nanizane kartonske sličice, uglavnom tonski ujednačenih površina, a čvrstih obrisa i naglašenih tamnosvijetlih kontrasta. Serijalnost i tipiziranost istaknuti su izvođenjem preko kalupa, šablone, perforirane ploče. Kadriranje pojedinih čestica teži simetriji i frontalnosti, no neke su pak distingvirane iznenađujućim rezovima i abrevijaturama. Gotovo je isključiva antropomorfna motivika, sa svega par inih figuralnih zahvata (kuća, vatra, ptica, stablo).

VBZ

Pročitajte još: Prodajna izložba Tomislava Buntaka , Izložba National Geographic Hrvatska , Prodajna izložba Munira Vejzovića

Tagged: , , , , , , , , ,