Colm Tóibín: Je li povratak moguć?

Poznati irski književnik Colm Toíbín, čija je knjiga ‘Evanđelje po Mariji’ upravo objaviljena u izdanju Naklade Ljevak, gostovat će u Zagrebu u sklopu književnog projekta ‘Europea u dvorištu’.

Colm Toibin-portretToíbín će u cafeu U dvorištu, 10. prosinca (19 sati), biti sudionik tribine ‘Je li povratak moguć?’, čija je moderatorica Ivana Simić Bodrožić, a na kojoj će biti govora o knjigama ‘Brooklyn’ (2010.) i ‘Evanđelje po Mariji’. Sa znanstvenikom Stipom Grgasom, književnikom Paulom O’Gradyjem, razgovarat će o temi emigracije, odlaska, trajne iskorijenjenosti i identiteta, kao i o emocionalnim problemima u obitelji koji zaokupljaju junakinje i junake njegovih djela.

Colm Tóibín rođen je 1955. godine u Irskoj. Napisao je šest romana i knjigu kratkih priča ‘Mothers and Sons’. Romani ‘The Master’ i ‘The Blackwater Lightship’ bili su u najužem izboru za Bookerovu nagradu. Jedan je od najcjenjenijih irskih pisaca svoje generacije – vole ga i čitatelji i kolege pisci, no kad je riječ o velikim književnim nagradama, uvijek je ostao korak do osvajanja, sve dok mu za roman ‘Brooklyn’, sagu o emigraciji mlade žene iz Irske u New York 1950-ih nije dodijeljena prestižna nagrada Costa za najbolji roman 2010. godine. To postignuće čini još vrijednijim što je u njegovoj kategoriji bio nominiran i dobitnik Bookerove nagrade, roman ‘Wolf Hall’ autorice Hillary Mantel. U Hrvatskoj je preveden njegov roman ‘Brooklyn’ te novela, također nominirana za nagradu Booker 2013., ‘The Testament of Mary’.

N. L. / Foto: www.colmtoibin.com

Tagged: , , , , , , , , , , , ,