Čovjek koji je spoznao beskonačnost

‘Čovjek koji je spoznao beskonačnost’ je istinita filmska priča o životnom putovanju matematičkog genija Srinivase Ramanujana, ispričana kroz oči engleskog matematičara G.H. Hardyja.

Putovanje Ramanujanove priče na stranice knjige i na ekran započelo je pismima. 1913. godine Ramanujan, siromašni računovođa iz južne Indije, napisao je pismo G.H. Hardyju, znanstveniku s Trinity Collegea, Cambridgea, u nadi da će Hardy odgovoriti na neke od teorema i formula koje je sam razvio. Srinivasa Ramanujan (Dev Patel), indijski matematički genij koji se svemu sam naučio, zbližio se sa svojim mentorom, briljantnim i ekscentričnim profesorom G.H. Hardyjem (Jeremy Irons) i borio se protiv predrasuda kako bi otkrio cijelom svijetu svoj matematički genij. Sedamdeset i pet godina kasnije pisac Robert Kanigel je u pismu svojoj urednici napisao kako je shvatio da biografija o Ramanujanu  zapravo mora sadržavati i Ramanujanovu i Hardyjevu priču.

Scenarij o prijateljstvu koje je zauvijek promijenilo matematiku napisao je Matthew Brown. U filmu također nastupaju Devika Bhise, Stephen Fry i Toby Jones. Film ‘Čovjek koji je spoznao beskonačnost’ možete pogledati od 19. svibnja u Cinestaru i ostalim kinima.

B. L.


Teorija svega-Eddie Redmayne i Felicity Jones
Teorija svega: Biografski film o Stephenu Hawkingu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,