Crni tartufi – turistički potencijal Turopolja

Hrvatske šume i TZ Zagrebačke županije potpisale su Sporazum o poslovnoj suradnji u svrhu promicanja tartufarstva i turizma vezanog uz tartufarstvo.Sporazum je potpisan s ciljem zajedničke suradnje na promicanju tartufarstva, istraživanja i razvoja Centra za istraživanje gljivarstva, kao i publiciranja i brendiranja tartufarstva na šumskom području Zagrebačke županije kojim gospodare Hrvatske šume kao novog, neotkrivenog područja nalazišta tartufa.

‘Bitno je istaknuti kako smo u svibnju 2020. godine započeli promovirati novu atrakciju lov na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu i posjetiteljima Turopolja ponudili novi i inovativan turistički proizvod, ‘lov’ na tartufe za koji postoji sve veći interes i zanimanje turista. Također smo kroz jedan kratki period uspostavili lanac vrijednosti ugostiteljske ponude odnosno započeli smo s promocijom i inovativnim pristupom razvoju gastronomske ponude s tartufima u kombinaciji s autohtonom kuhinjom Zagrebačke županije’, ističe Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Radi se o novom i kvalitetnom turističkom proizvodu i to samo pola sata od centra Zagreba. Kampanja je na samom začetku već privukla veliku pozornost medija, ali i struke te samih posjetitelja te vjerujemo kako ćemo ove godine zaokružiti ovu novu turističku priču koja ima izniman potencijal. Važno je sada umrežavanje svih dionika procesa i brendiranje našeg crnog tartufa kao i njegova turistička valorizacija.

‘Potrebno je razviti svijest lokalnog stanovništva i partnera, a suradnja s Hrvatskim šumama daje nam jedan zamašnjak jer je nužno se tržišno definirati i imati podršku u korištenju šumskog područja Zagrebačke županije, kojim gospodare Hrvatske šume u svrhu razvoja projekta lov na tartufe i sličnih projekata odnosno manifestacija u svrhu promicanja tartufarstva. Držim kako smo na pravom putu da tartuf postane brend i motiv dolaska u Zagrebačku županiju’, zaključuje Alilović

‘Šume su u Hrvatskoj zahvaljujući šumarskoj struci ostale prirodne, što znači da su zadržale bioraznolikost i da obiluju, između ostalog, i šumskim plodovima, kao što su tartufi koji su tema ovog Sporazuma. Ne zaboravimo da su najvažnije funkcije šume njezine općekorisne funkcije, koje se kreću od proizvodnje kisika, skladištenja ugljika, filtriranja vode, pa sve do rekreativne i estetske funkcije, u koju se odlično uklapa i ovaj projekt lova na tartufe’, izjavio je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

A. M. / Foto: Josip Škof


Tagged: , , , , , , , ,