Crveni ciklus: Sidonija Lebar i David Danzmayr

U sklopu ‘Crvenog ciklusa’ (petak, 7. veljače u Lisinskom) orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je mladi i talentirani dirigent David Danzmayr, a solistički je dio pripao koncert majstorici Zagrebačke filharmonije, Sidoniji Lebar.

Sidonija Lebar-LisinskiKoncert je počeo s jednom od najljepših uvertira, kako Mozartovog opusa, tako i u svijetu glazbe – ‘Čarobnom frulom’. Zapravo je to uvertira koja se smatra Mozartovim duhovnim oproštajem i oporukom, a postala je svedobno djelo u kojem publika uvijek iznova iznalazi tragove velikog uma i pera W. A. Mozarta očuvane u njegovim notama.

U drugom dijelu koncerta glazbom smo prešli granice kao što je i francuski skladatelj Maurice Ravel davne 1924. godine učinio i to u svojem glazbenom djelu ‘Koncertna rapsodija za violinu i orkestar’. Zaista bilo je to francusko viđenje Mađarske (njezinog folklora i ciganske glazbe), uvjerljivo i autentično baš kakvo je doprlo je do publike virtuoznom izvedbom Sidonije Lebar, koja se zaista jednako sjajno i profesijski iskazala kako predvodi orkestar a dojmljivo i u ulozi solistice.

Za kraj večeri maestro Danzmayr poveo je orkestar Mahlerovim notama 6. simfonije u a-molu. Iako ju je sam Mahler nazvao ‘Tragičnom’, ipak ova skladba (posvjedečeno je pisana iz samog središta njegove duše), bila je melem za dušu svih nazočnih u dupko ispunjenoj dvorani Lisinski.

Zagrebačka filharmonija nastavlja ponovo u petak, 14. veljače s ‘Bijelim ciklusom’ i koncertom ‘U sjećanje na Lovru Von Matačića’. Filharmonija zapravo ovaj put odaje zahvalnost hrvatskom velikanu glazbe von Matačiću i, ponosno se cjelovečernjim koncertom s identitetom orkestra prisjeća svog dugogodišnjeg šefa-dirigenta i veličajnog čovjeka i glazbenika kojem Zagrebačka filharmonija i grad Zagreb duguju tako mnogo.

Ivan Raos

Pročitajte još: Sidonija Lebar uz Zagrebačku filharmoniju

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,