Crveno na crno: Izbor kolumni Hrvoja Klasića

Naklada Ljevak organizira predstavljanje knjige ‘Crveno na crno’ autora Hrvoja Klasića u četvrtak, 4. studenoga (19 sati) u Novinarskom domu u Zagrebu. Uz autora, o knjizi će govoriti novinarka Đurđica Klancir i političar Božo Kovačević.

‘Crveno na crno’ izbor je kolumni uglednog hrvatskog povjesničara i angažiranog i utjecajnog intelektualca Hrvoja Klasića na temu u Hrvatskoj sve prisutnijeg povijesnog revizionizma.

Riječ je o kolumnama objavljivanima između 2019. i 2021. godine na portalu net.hr u kojima Klasić argumentirano raskrinkava sve učestalije pokušaje povijesnog revizionizma u odnosu na fašizam i antifašizam i lažiranje povijesnih činjenica.

Kao i u prethodno objavljenoj i vrlo čitanoj knjizi kolumni ‘Bijelo na crno’, Klasić u svojim kratkim, poučnim i elokventnim esejima ostaje vjeran odluci da hrabro iznosi svoje stavove i da ih uvijek potkrepljuje nepobitnim činjenicama.

S obzirom na to da je ta tema i dalje vrlo prisutna i intrigantna u hrvatskoj javnosti, a ove godine obilježavamo nekoliko važnih obljetnica s tim u vezi (100 godina od prve antifašističke bune – Labinska republika; Osnivanje Prvog partizanskog odreda u Sisku 22.6.1941.; početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj/Jugoslaviji 6.4.1941.; osnivanje NDH 10.4.1941.) ova je knjiga iznimno važna i potrebna jer na svima razumljiv, čitak, zanimljiv i nadasve argumentiran način podsjeća javnost da je uloga istinskog intelektualca pokazivanje odgovornosti ne samo prema znanstvenoj zajednici, nego i prema društvu u cjelini.

Hrvoje Klasić rođen je 1972. u Sisku. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom je fakultetu magistrirao i doktorirao. Od 1995. zaposlen je kao profesor povijesti u sisačkoj gimnaziji, a od 2003. na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest.

Dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu ‘Hrvatsko proljeće u Sisku’. Suautor je dokumentarnih serija ‘Hrvatsko proljeće’ i ‘NDH’, nastalih u produkciji Hrvatske radiotelevizije.

Godine 2012. objavio je značajnu i hvaljenu knjigu ‘Jugoslavija i svijet 1968.’ u izdanju Naklade Ljevak, koja se našla u užem izboru za dvije nagrade (Kiklop i Jutarnji list). U izdanju Naklade Ljevak objavio je 2019. još dvije knjige: ‘Bijelo na crno: lekcije iz prošlosti za budućnost’ i ‘Mika Špiljak: revolucionar i državnik’. Dobitnik je nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa za 2016. godinu.

N. L. / Foto: Ljevak


Tagged: , , , , , , , , , , ,