Cubismo, Nola i Jazz orkestar HRT-a: Lijepa si danas

Nedadno su Cubismo i grupa Nola u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a izdali pjesmu ‘Lijepa si danas’ (Aquarius Records) koja je dobro dočekana u radijskom eteru. U planu je bilo i snimanje spota na koncertu u zagrebačkoj Tvornici, no zbog okolnosti s koronavirusom sve je otkazano.

Zato su glazbenici došli na ideju da spot snime iz svojih kuća i tako ukažu na važnost društva da se ponaša odgovorno. Pjesmu ‘Lijepa si danas’ posvetili su svim mamama, kćerima, bakama, sestrama, tetama… koje moraju raditi da bismo imali siguran i koliko toliko normalan život, a najviše što možemo učiniti za njih je da ostanemo doma, mislimo na njih i poručimo im – lijepe ste danas!

‘Liječnice, medicinske sestre, novinarke, druge medijske djelatnice, blagajnice, bankarice, čistačice… toliko je žena koje svaki dan moraju ići na posao i ugroziti svoj život i život svojih obitelji da bismo mi imali sigurnu svakodnevicu i zato im posvećujemo ovu pjesmu Lijepa si danas i radi njih ostajemo doma’, rekao je Hrvoje Rupčić iz grupe Cubismo.

S njim se slažu i članovi skupine Nola od kojih je ideja i potekla: ‘Mi smo u Puli, Cubismo i Jazz orkestar HRT-a na kontinentu i u Dalmaciji i jedini način kako da odgovorno napravimo spot je da ga snimimo od doma’, rekao je Marijan Jelenić iz Nole. Inače pjesma ‘Lijepa si danas’ u originalu je napisana za njegovu suprugu Gabi i zaključili su kako bi svakoj ženi u ova teška vremena sigurno dobro došlo da joj kažemo – Lijepa si danas.

Spot je sniman u domovima članova skupina Cubismo i Nola kao i kod maestra Mirona Hausera i članova Jazz orkestra HRT-a, a za kraj djeca glazbenika i njihovih prijatelja nagradila su velikim pljeskom sve zaslužne u ovim teškim trenutcima.

Tako je Hrvoje Rupčić zasvirao u svom domu na hrpi toalet papira, Ricardo Luque pokazao umijeće prevrtanja palačinki, a Marijan i Gabi iz Nole zaplesali su u svom domu i studiju. Neki su izašli na svoje balkone, sretniji u dvorišta, a neki poput Zdravka Tabaina imaju privilegij da im je ispred kuće i morska obala pa su pošteno udahnuli zraka na osami u Korčuli.

Pjesma ‘Lijepa si danas’ prvi je singl s albuma Cubisma ‘Tumbao’ koji izlazi nakon desetogodišnje diskografske pauze, a nastao je u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a. Na njemu će se osjetiti sva snaga, emocije i ideje prikupljene tijekom tog perioda kada se bend više fokusirao na live nastupe.

Na albumu će se naći deset pjesama, a sedam njih potpisuju članovi Cubisma (Ricardo Luque – glavni vokal, Davor Križić – truba, Nenad Grahovac – trombon, vokal, Mario Igrec – gitara, Mario Penton Hernandez – klavir, vokal, Krešimir Tomec – bas gitara, Zdravko Barba Tabain – bubnjevi, timbalesi, Mladen Ilić – bongosi, Hrvoje Rupčić – konge, vokal).

Osim suradnje s Nolom na pjesmi ‘Lijepa si danas’, jednu skladbu napisao je maestro Miron Hauser, a na albumu će biti i nova obrada pjesme ‘Tempera’.

A. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,