Čudo u Poskokovoj Dragi – ovacije u Beču

Na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent pred prepunom dvoranom gostovalo je Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s predstavom ‘Čudo u Poskokovoj Dragi’, doživjevši ovacije i nekoliko izlazaka na scenu.
Čudo u Poskokovoj Dragi‘Čudo u Poskokovoj Dragi’ je komedija nastala prema istoimenom hit romanu Ante Tomića za koju se i danas traži ulaznica više. Od premijere 25. rujna 2010. predstavu je na matičnoj sceni i na brojnim gostovanjima vidjelo više od 65.000 gledatelja. Režirao ju je Krešimir Dolenčić, adaptaciju i dramatizaciju romana potpisuje Željka Udovičić, scenografiju i kostimografiju Valentina Crnković i Igor Kordej, a glazbu Zvonko Presečki. Uloge tumače Željko Königsknecht, Vedran Mlikota, Mario Mirković, Boris Mirković, Luka Petrušić, Ana Maras Harmander, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš, Antun Tudić, Jadranka Elezović, Edo Vujić, Ivan Đuričić, Anita Matić Delić/Linda Begonja/Mia Begović, Marko Hergešić i Filip Detelić/Jakov Bilić/Ivan Grčić.

Predstava je sudjelovala na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu (Kazališni susreti BiH/Brčko, Mostarsko proljeće 2012., Gumbekovi dani/Histrionski dom, Marulićevi dani/Split, BOK festival/Bjelovar, Festival glumca/Županja, Glumci u Zagvozdu). ‘Čudo u Poskokovoj Dragi’ gostovalo je diljem Hrvatske (Karlovac, Sisak, Pazin, Pula, Zadar, Rijeka. Makarska, Šibenik, Virovitica), a zapaženo je i gostovanje u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad. Na Marulićevim danima 2011., Ante Tomić i Željka Udovičić dobili su Marula za najbolji izvedeni tekst, a Valentina Crnković i Igor Kordej Marula za scenografiju. Borko Perić na 35. danima satire Satiričkog kazališta Kerempuh za ulogu Gorana Kapulice dobio je Nagradu Sabrija Biser za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

‘Čudo u Poskokovoj Dragi’ poznati je roman Ante Tomića koji osebujnim humorom i nevjerojatno vjerojatnom pričom o Jozi Poskoku i njegovoj četvorici sinova zarobljenih u zaboravljenom prostoru Zagore, zaboravljenih u vremenu koje ih mimoilazi, sigurno pronalazi put do kazališnih dasaka.

Sraz starog i novog, borba s pristajanjem na civilizacijske tekovine i na kraju hrabri iskorak prema svijetu – odlazak u Split. U taj pakao globalizacije na naš način prvo odlazi najstariji brat Krešimir u namjeri da u kuću u Poskokovu Dragu dovede ženu jer je bez ženske ruke njihovo kućanstvo na rubu propasti. A tada: u priču upadaju mediji željni skandala, dižu se branitelji, piju snobovski kokteli po lounge barovima, uključuje se policija, lete helikopteri, zlouporabljaju položaji, otimaju žene… I sva se naša stvarnost prokazuje pred našim očima. Na urnebesno duhovit način.

Kerempuh

Tagged: , , , , , , , , , , ,