Curtis Sittenfeld: Moderna interpretacija Ponosa i predrasuda

Curtis Sittenfeld autorica je uspješnica ‘Zlatne klupe’, ‘Muškarac iz snova’, ‘Američka supruga’ i ‘Sisterland’, koje su prevedene na 25 jezika. A roman koji oduševljava čitatelje preko dvjesto godina, (kod nas u izdanju Mozaika knjiga) dobio je svoju modernu varijantu koja je nesumnjivo očuvala karakteristike nepredvidljivosti, zanimljivosti i uzbudljivosti.Senzacija u Velikoj Britaniji uskoro se proširila i diljem svijeta, a kritika i obožavatelji ‘Ponosa i predrasuda’ slažu se u jednom: ovaj izuzetno zabavan i iznenađujuće nepredvidiv roman koji oduševljava iz stranice u stranicu dostojan je svog predloška.

Ima već više od dvjesto godina otkad se pojavio roman Jane Austen ‘Ponos i predrasude’ i još otada, bez prestanka, oduševljava čitatelje diljem svijeta. No, je li se išta danas promijenilo? Mogu li pet kćeri danas ostati bez ičega? Jesu li muškarci postali odlučniji, a majke manje ambiciozne oko pitanja udaje svojih kćeri? Kakav je i tko je danas Darcy i je li Liz Bennet još uvijek onako dobrodušna kao nekad? Ali krenimo redom: Liz i Jane dobre su kćeri. Došle su kući u provincijski Cincinnati kako bi se našle pri ruci oboljelom ocu i majci koja se baš ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji. No, kad se svi nađu pod istim krovom, stari obrasci brzo se vraćaju, a majčini prigovori da su još uvijek neudane, djevojke zamaraju iz dana u dan, ali samo dok na roštilju kod obitelji Lucas ne upoznaju dvojicu poželjnih neženja…

Chip Bingley nije samo šarmantan liječnik, nego i zvijezda reality showa. Ali Chipov prijatelj, bahati Fitzwilliam Darcy, jedva može probaviti Cincinnati i njegove stanovnike. Jane je očarana Chipom, a Liz skeptična prema Darcyju. Dok se Liz bavi očevim sve većim zdravstvenim računima, svojim mušičavim sestrama i rođakom Williejem koji ju pokušava poljubiti, pomalo shvaća da je obiteljska financijska propast pred vratima i da mora uzeti stvar u svoje ruke. Ali, gdje ima srca koja uzbuđeno kucaju i majki koje navaljuju, ljubavni problemi riješit će se na najnevjerojatniji i najzabavniji način. Iz ruke Curtis Sittenfeld, ‘Ponos i predrasude’ prenesene u naš moderni svijet odišu radošću i istinom. Istina, nitko ne piše kao Austen, s posebno istančanim smislom za emocije, no to nitko ni ne želi. Sittenfeld je, s druge strane, vrsna interpretatorica. Njezina posebna vještina ne leži samo u jednostavnom stilu pisanja, već i u vrsnoj karakterizaciji i motivaciji široke lepeze likova.

‘Ponos i predrasude’ roman je koji se dotiče nekoliko uvijek aktualnih tema: ljubavi, društvena statusa, obitelji i novca. Ovaj roman stoga je odlična prilika da se prikaže na koji način te bezvremenske teme djeluju i danas, u svijetu koji nerijetko ne možemo odvojiti od virtualnog.

Curtis Sittenfeld objavljuje i publicistiku, između ostaloga u New York Timesu, The Atlanticu, Timeu, Vanity Fairu i Glamouru, kao i u radioemisiji This American Life. Rođena u Cincinnatiju, trenutačno živi s obitelji u St. Louisu (SAD). ‘Dobra prilika’ treći je njezin roman preveden na hrvatski jezik.

M. K.

Tagged: , , , , , , , ,