Dalibor Martinis: Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike

U utorak, 17. srpnja (21 sat) u prostoru Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) u Puli, a u sklopu popratnog programa Pulskog filmskog festivala, otvara se izložba ‘Krivotvorine, dezinformacije i smrznute slike – Dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih’ koju zajednički organiziraju HUIU i Hrvatsko dizajnersko društvo.Izvorno je producirana i inicijalno održana u sklopu programa HDD galerije 2017. godine te predstavlja pregled dizajnerskog rada Dalibora Martinisa, uglavnom u području izložbenih i filmskih plakata, ali i dizajna za televizijski medij. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić.

Izložba predstavlja pregled dizajnerskog rada jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih i medijskih umjetnika, Dalibora Martinisa. Riječ je većinom o izložbenim plakatima realiziranima u kontinuitetu od ranih 1970-ih do kasnih 1980-ih godina za Galeriju suvremene umjetnosti (današnji MSU) u Zagrebu, filmskim plakatima za autore kao što su Rajko Grlić i Lordan Zafranović, ali i TV grafikama (telopima) za Radioteleviziju Zagreb dizajniranim u suradnji sa Sanjom Iveković.

Dalibor Martinis nesumnjivo je jedan od naših najpoznatijih umjetnika tzv. nove umjetničke prakse, čiji su autorski počeci vezani za konceptualnu umjetnost, video art, performans i općenito medijsku umjetnost. Kao i brojni drugi umjetnici te generacije (B. Bućan, S. Iveković, G. Trbuljak, J. Kaloper, G. Žuvela, D. Tomičić, Ž. Borčić…) i Martinis se uz svoje bavljenje vizualnom umjetnošću, bavio i grafičkim dizajnom. Iako je oblikovao i nekoliko publikacija kao i niz kataloga, glavni dio njegova dizajnerskog opusa čine izložbeni i filmski plakati.

Kao i nedavna mini-retrospektiva Željka Borčića i izložba grafičkog dizajna Sanje Iveković u HDD galeriji te retrospektiva plakata Gorkog Žuvele održana u Galeriji umjetnina u Splitu, ova izložba također otvara i iznimno zanimljivu temu konceptualne i medijske umjetnosti i dizajna. S obzirom na prostorne dispozicije Galerije HUIU u Puli, ova verzija izložbe je neznatno reducirana u odnosu na njene prethodne inačice u HDD galeriji i Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu (obje održane 2017. godine), a budući da se odvija simultano s Pulskim filmskim festivalom, nešto je veći naglasak stavljen na Martinisove filmske plakate.

M. D.Tagged: , , , , , , , , , , , ,