Dan Japana u Muzeju Mimara

U subotu 9. studenoga, Veleposlanstvo Japana u suradnji s Muzejom Mimara organizira Dan Japana. Dan Japana je događaj kojim veleposlanstvo predstavlja više strana japanske kulture.Dan JapanaPosjetitelji će moći doživjeti tradicijsku kulturu poput čajne ceremonije, borilačkih vještina i japansku kuhinju, ali i ovodobnu stranu Japana kroz anime film, cosplay i prezentaciju japanske pop kulture. Veleposlanstvo Japana ovakva zbivanja organizira eto već četiri godine za redom, a ove godine posjetitelji će biti u prilici vidjeti demonstraciju čajne ceremonije u izvedbi majstorice čaja Soyu Murakami, ali i po prvi put anime-cosplay show i modnu reviju japanske pop kulture.

Raspored:
– ceremonija čaja (13.00, 13.45, 14.30)
– borilačke vještine (13.30-14.30)
– cosplay & pop culture show (15.00-16.00)
– ikebana (16.00-18.00)
– anime show – ‘One Piece’ (16.00-18.00)
– demonstracija sushija (17.00-18.00)

Ceremonija čaja
Za ceremoniju čaja listovi čaja se  usitnjavaju u prah koji se zatim miješa s vodom i muti bambusovom metlicom. Unutrašnji mir i gostoljubivost važne su karakteristike, a jednostavnost i elegancija postupka naglašavaju te vrline.  Tijekom ceremonije čaja razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj. Yumiko (Sôyu) Murakami je majstorica čaja škole Urasenke. Ceremoniji čaja od djetinjstva podučavajala ju je majka, koja je također bila majstorica Urasenke škole. Danas vodi Gradsku visoku školu čaja Den-en-chôfu u Tokiju, a uz to podučava čajnu ceremoniju u sklopu Japanske vanjskotrgovinske organizacije (JETRO) u Njemačkoj. Kao predsjednica neprofitne organizacije Nihon denotô bunka no kai (Udruga tradicionalne japanske kulture) radi na širenju tradicionalne japanske kulture.)

Ikebana     
Ikebana (cvijeće koje živi), jedna je od tradicijskih japanskih umjetnosti koja se prakticira već više od 600 godina, a koja ipak sadrži  simboličke i filozofske značajke, što i ne čudi jer su se njome u početku bavilo isključivo svećenstvo i plemstvo. Tijekom pojedninih razdoblja pojavili su se mnogi smjerovi i stilovi bavljenja ikebanom, pa se ikebana proširila svim slojevima japanskog društva. Krajem XIX. stoljeća ikebana prestaje biti umjetost kojom se bave isključivo muškarci pa sve više žena počinje aktivno sudjelovati u kreacijama cvjetnih aranžmana. Danas u Japanu postoji  više od dvije tisuće različitih službeno registriranih škola ikebana.

Borilačke vještine
Borilačke vještine jedan su od najraspoznajnijih elementarnih izričaja japanske kulture, iznimno popularne i raširene cijelim svijetom. Smisao borilačkih vještina nije sama borba kao takva, već vježbanje samokontrole i postizanje sklada između duha i tijela. Na Danu Japana predočit će se aikido, judo, karate i kendo.

Cosplay i japanska pop kultura
Cosplay je skraćenica od sintagme ‘costume play’ – pojam koji označava kostimiranje u likove iz filma, serije, igre, animea, mange, stripa i sl. Ljudi se cosplayom bave iz više razloga, najčešće iz ljubavi prema nekom liku tj. mogućnosti da postanu taj lik barem na jedno kratko doba, ili zbog pažnje koju im drugi fanovi pri tomu posvećuju. Harajuku je područje Tokija poznato kao mjesto razvitka japanske modne scene i alternativne kulture, a pojam ‘Harajuku’ se na Zapadu često rabi i kao pojam kojim se opisuju japanske supkulturna pop scena i kreativni ulični stilovi općenito. Japanskom supkulturnom scenom uglavnom dominira ženstvenost i izgled slatkoće, za razliku od zapadnih supkultura kojima dominira rock’n’roll i žestina. Ovo zanimljivo japansko ‘slatko lice pobune’ je stoga vrlo privlačno i mladima na Zapadu, jer pruža nove načine pogleda na društvo i osobnog izražavanja identiteta. Iz tih razloga japanska se moda danas snažno širi svijetom, uključujući i Hrvatsku.

Sushi
Riža začinjena octom s dodatkom ili pomiješana sa sirovom ribom, kozicama, povrćem ili omletom naziva se sushi. Diljem Japana jede se u različitim varijantama. Sushi kakvog danas poznajemo pojavio se gradu Edo (danas Tokio) u 19. st. kad se sirova riba posluživala na svježe kuhanoj riži s octom. Takav sushi prodavao se na štandovima na ulici kao međuobrok. Danas postoji mnogo različitih verzija sushija poput nigirija (rukom izrađeni sushi), makizushija (rolani sushi), chirashizushi (‘razbacani sushi’) i dr.

Ulaz je slobodan!

I. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,