Dan kravate u Hrvatskoj

Imate danas kravatu? – pa lijepo  vam stoji! Obilježite i vi Dan kravate i pridružite se u slavlju našeg dana – pozivaju iz Academia Cravatica.
Dan kravateHalloween – običaj slavljenja Noći vještica, zatim razmjena čestitki i darova za Dan sv. Valentina ili ispijanje piva i nošenje zelenog na irski Dan sv. Patrika novi su običaji, a poklonika je sve više. No što je s našim danom kojeg su jednoglasno svi sabornici potvrdili?  Što je sa važnim i svečanim nadnevcima i danima rođenima ovdje, kod nas, u Hrvatskoj?

Dan kravate slavi se diljem Hrvatske! Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši 2008. godine dan 18. listopada Danom kravate. Već sedmu godinu zaredom slavimo ovaj dan – Dan koji više nije samo naš – slave ga svi ljubitelji kravate diljem svijeta. I mi ćemo ga radosno dočekati, kao i svake godine do sada, ponosno noseći dio hrvatske baštine koji predstavlja temeljne ljudske vrijednosti – ljubav, poštovanje  i odgovornost.

Slavit će ga Rijeka, na čijem će se Korzu predstaviti Omišalj svojom tradicionalnom feštom Stomorinom, koja uključuje vezivanje svilenih rubaca (facola). Slavit će ga Pula, otvaranjem izložbe likovnih radova i fotografija učenika Gimnazije Pula ‘S kravatom u Europu’, u pulskom Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića, a promovirat će se i  kravata Croata s grbom Istarske županije. Slavit će ga Kaštela, snimanjem Milenijske fotografije u obliku kravate, nove kreacije fotografa Šime Strikomana. Slavit će ga učenici i učenice u osnovnim i srednjim školama; mnogi će  povodom Dana kravate doći u petak u  školu sa svezanom kravatom ili rupcem. Slavit će ga razne institucije u Hrvatskoj  i svijetu – od vrtića do domova za starije. Slavite  ga i vi! Jer muškarci posebno na ovaj dan vežu kravatu –  jedinstveni  simbol gospodstva koji je preobrazio izgled suvremenog muškarca – žene pak vežu svileni rubac, simbol ljubavi i odanosti od kojeg je nastala kravata.

Program na Trgu sv. Marka

Svežite i vi svilu oko svoga vrata i budite u subotu 18. listopada na Trgu sv. Marka u Zagrebu, gledat ćete svečanu izvedbu programa Počasne satnije Kravat pukovnije, događanja koji Turistička zajednica grada Zagreba i Academia Cravatica daruju svojim sugrađanima i gostima. Pozivamo vas da nakon programa naTrgu sv. Marka  dalje pratite Kravat pukovniju u ophodu i ceremonijalu smjene straže užim središtem grada. Odajmo počast vojnicima koji su proslavili kravatu! Sudjelujmo u danu u kojem se, umjesto rezbarenja bundeva, pisanja čestitki i ispijanja piva, čovjeka čini čovjekom – pozivaju organizatori.

P. R.


Pročitajte još: U boj, u boj: Japanski zbor napunio Oktogon , Kravat pukovnija kao turistička atrakcija , Ashley Colburn u svilenom zagrljaju Zagreba

Tagged: , , , , , ,